BIST 9.568
DOLAR 32,48
EURO 34,59
ALTIN 2.478,40
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Gelecekte nasıl alışveriş yapacağız işte cevabı

Mağazalardan alışveriş yapma konsepti belki son 100 yıldır hiç değişmedi ama yeni teknolojilerle bizi farklı bir senaryo bekliyor.

Abone ol

Sokağa çıkıp mağazalara baktığınızda hep benzer şeyler görüyorsunuz değil mi? Aynı türden kıyafet mağazaları, aynı şekilde hazırlanmış tüketici elektroniği mağazaları, birbirine benzeyen restoranlar ve kahve dükkanları.

Ama yakın gelecekte bu mağazalar müşteri çekmek için fütüristik teknolojilere yönelmek zorunda kalacaklar. Nelerle karşılaşacağınızın bir özetini şimdiden geçelim istedik.

Yüz Tanıma

İlk gezeceğiniz mağazaya daha girmeden önce, mağazanın yüz tanıma sistemi surat ifadenizden ruh halinizi tahmin edecek ve mağaza görevlilerini uyarıp sizi memnun etmeye çalışmalarını sağlayacak. Ayrıca yaş ve cinsiyetinizden size mağaza içindeki ekranlardan özel reklamlar gösterilecek.

Müşteri Takip

Daha önce birkaç kez geldiğiniz için mağazanın sistemi sizi tanıyor olacak. Kameralardan geldiğinizi görecek, hep sizinle ilgilenen satış görevlisini size yönlendirecek, hatta daha kapıdan girer girmez önceki alışverişlerinize bakarak sevebileceğiniz yeni ürünleri akıllı telefonunuza mesaj atmaya başlayacak.

Akıllı Etiketler

Mağazada rafların arasında dolaşırken, tüm ürünlerin akıllı etiketleri sayesinde hepsi ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabileceksiniz. Ayrıca mağazanın bilgisayar sistemi hangi ürünün yanında ne kadar durdunuz, hangisini elinize aldınız, hangisini deneme kabinine götürdünüz gibi bilgileri analiz edip size önerilerde bulunacak.

ice.20140919114245.jpg
Dijital Kıyafet Alışverişi

En sevdiğiniz kıyafet mağazasında ilgilendiğiniz gömleği veya eteği giyip çıkarmakla uğraşmanıza bile gerek yok. Çünkü kocaman bir ayna şeklindeki akıllı ekran sizin vücut ölçülerinizi tarayıp, hemen katalogdaki kıyafetlerin sanal versiyonlarını sizin 3D yaratılmış bir modeliniz üzerine giydirip, seçmeniz için size anında göstermeye başlayacak.

3D Yazıcıdan Ürünler

İstediğiniz ayakkabı, eldiven veya çocuğunuzun istediği oyuncak mağzada kalmamış mı? Siz siparişi verin, gidip yandaki kafede bir kahve içinceye kadar 3D yazıcıdan tam istediğiniz boyda ve renkte ürününüz basılsın.

Robot Satış Görevlileri

Daha şimdiden Japonya’da müzlerde insanlara yön gösteren ve sorularını cevaplayan robot yardımcılar görülmeye başladı bile. Mağazalarda rafları tarayan, eksik stokları listeleyen, kenara atılmış kıyafetleri katlayıp geri raflara dizen robot mağaza görevlilerine az kaldı.

Mobil Ödeme

Mağazadan çıkarken cüzdanınızı unuttuğunuzu mu farkettiniz? Hiç sorun değil, akıllı telefonunuzu POS cihazına yaklaştırmanız yeterli. Veya telefona gelen ödeme isteğini onaylama tuşuna basın yeter. Hatta mağazanın devamlı müşterisiyseniz, elinizde ürünle mağazadan çıktığınız anda otomatik mobil ödeme ile ücretin kendi kendine ödendiğini göreceksiniz.

Sanal Mağazalar

İşten çıktınız, eve dönerken almanız gereken bazı malzemeler olduğunu hatırladınız ama hem daha bir saat yolunuz var, hem de torba taşımak için çok yorgunsunuz. Neyse ki metro istasyonunda dev ekranlara yansıtılan sanal bir market var. Hemen ekranlarda görünen raflardaki sanal ürünleri akıllı telefon ile işaretleyip, siz daha eve varmadan kapınıza otomatik ödeme ile teslim edilmesini sağlayabilirsiniz. Yemekleri yapmak hala size kalmış durumda tabii.

Yakın gelecekte karşımıza çıkacak yepyeni alışveriş yöntemleri ile şimdiden tanışmak ve o yöntemlere ait fotoğraflara göz atmak için buraya tıklamanız yeterli.