BIST 9.683
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.426,39
HABER /  GÜNCEL

Geleceğin sektörü yazılım

Türkiye yazılım sektörüyle hızla büyüyor. Teknolojinin yarattığı bu çalışma alanında bakın ne kadar uzmana ihtiyaç var?

Abone ol

İhracatı Geliştirme ve Etüd Merkezi (İGEME) tarafından hazırlanan 'Yazılım Sektörü' başlıklı araştırma Türkiye'de yazılım pazarının hızla büyüdüğünü ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, Türkiye'de yazılım sektörünün hacmi 2005 yılında 540 milyon dolara ulaşırken, 2007'da yüzde 20 büyüyerek 650 milyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Yazılım ihracatı 2005'te 15 milyon dolar, ithalatı ise 89.5 milyon dolara olarak gerçekleşirken, yazılım ihracatı yapılan ülkeler arasında, ABD 2.2 milyon dolar, Almanya 2 milyon dolar, Irak ise 1.7 milyon dolarla ilk üç sırayı oluşturuyor.

İGEME raporuna göre, Orta Doğu ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri Türkiye için yazılım ihracatı açısından önemli potansiyele sahip bulunuyor.

Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Suudi Arabistan gibi ekonomileri ağırlıklı olarak petrole dayalı Orta Doğu ekonomilerinde, petrol fiyatlarının yükselişiyle büyüme beklentileri arttığına dikkat çeken İGEME, bu ülkelerin yazılım ihracatı için önemli fırsatlar oluşturduğunu vurguluyor.

YILDA 70 BİN UZMANA İHTİYAÇ VAR

Türkiye'nin yazılım ithalatında, ABD ve AB ülkeleri başı çekerken, 2005 yılında İngiltere'den 14.5 milyon dolar, Almanya'dan 13 milyon dolar ve ABD'den 11.8 milyon dolarlık ithalat yaptı. Raporda, yazılım sektörünün en büyük sorununu mesleki eğitim ve beyin göçü olduğu
belirtiliyor. İGEME raporuna göre, bilişim sektörünün sağlıklı gelişmesi için her yıl yaklaşık 70 bin uzmanın yetişmesi gerekiyor.

Türkiye'de iyi eğitim görmüş, nitelikli, konusunda uzman iş gücü daha iyi ücret ve olanaklar elde etmek için Batı ülkelerine göçüyor. Bu da Türkiye'deki yazılım sektörünün en çok ihtiyacı olduğu gelişmiş eleman sıkıntısına yol açıyor. Raporda, yazılım ihracatının artırılması için
firmaların stratejik olarak ihracata yönelmesi, Ar-Ge'ye daha fazla ödenek ayırması, özel ürünlere ağırlık vermesi, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi, eğitim ve insan kaynakları konusuna özel önem verilmesi öneriliyor.

Dünya bilişim sektörü bugün 2.3 trilyon Euro hacme sahip, yazılım sektörü ise bunun yaklaşık yüzde 25'ini oluşturuyor. Raporda, dünyadaki yazılım harcamasının 2007 yılında 740 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. Dünyada yazılım sektörünün önde gelen ülkeleri ise ABD, Almanya, İngiltere, Hindistan, İsrail, İrlanda ve İsveç. Türkiye, henüz bu ülkelerle yarışabilecek kapasitede değil, ancak hızla yükselen ve gelişen bir sektöre sahip bulunuyor