BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,68
HABER /  SAĞLIK

Geçmeyen grip kalp hastalığı habercisi olabilir!

40 yaş üstü uzun süre geçmeyen grip kalp hastalıkları habercisi olabilir. Uzmanlara göre, ağır geçen griplerin ardından mutlaak kalp kontrolü yapılmalı.

Abone ol

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Belhhan Akpınar, uzun süren grip belirtilerinin sonuçlarına ilişkin vatandaşları uyardı.

Gribiniz bir türlü geçmiyorsa, ateşiniz düşmüş ancak sırt ağrınız devam ediyorsa, nefes darlığı çekiyorsanız, ritm  bozukluğunuz başlamışsa,çabuk yoruluyorsanız kalp kasınız iltihaplanmış olabilir.

İşte bu noktada bağışıklık sistemi bozulunca grip virüsünün açtığı kapıdan KOKSAKİ B virüsü vücuda giriyor. Tedavisi kesin olmayan bu virüs çeşidi ağır geçen grip vakalarında tehlikeye dönüşüyor ve kalp kası iltihabına yani VİRAL MİYOKARDİT denilen hastalığa sebep oluyor. 

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Belhhan Akpınar ‘normal şartlarda yüzde1,5-2 oranında görülen bu rahatsızlığın, kasım- şubat ayları arasında görülme oranının yüzde 7’lere kadar çıktıgını söylüyor. Kalp kasında geçici yada kalıcı hasar meydana geliyor. Virüs kalbe yerleşiyor ve kalp kasının hareketini engelliyor.

Kalp kasının kasılma gücünü yüzde 60’lardan yüzde 20’lere düşürüyor..

Prof. Dr. Belhhan Akpınar, tedavisi ise ilaç tedaviler, kalbe destek sistemler hatta kalp nakline giden hastalar bile var diyor.

Özellikle hareket halinde olan, fazla efor sarfedenleri  etkiliyor ve kalbe oksijen gitmiyor.

SPOR YAPANLAR DİKKAT!

30’lu 40’lı yaslarda aktif insanlarda olduğu dusunulurse o yaşlardan sonra olayı bir kalp nakline bile götürebiliyor…

KOKSAKİ B virüsünün sebep olduğu bu hastalık kalp  ultrasonu ile teşhis edilebiliyor. Ve erken teşhis bu hastalıkta hayat kurtarıcı oluyor.

Son yıllarda hastalığın artışındaki en büyük neden gereksiz antibiyotik kullanımı. Grip aşısı ise tam bir koruma sağlamıyor.

COCUKLAR DA TEHDİT ALTINDA

Çocuklardaki kalp kasları kendilerini çabuk yenileyebiliyor ancak çocuklarda da düzelmeyen griplerde mutlaka çocuk kardiyoloğuna başvurmalılar.

Hastaların bana birşey olmaz diyerek gribi ayakta geçirmemeleri gerekir. Kalp krizi geçirdiğinizde nasıl yatarak istirahat öneriyoruz. Burada da istirat etmek gerekiyor.