BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,69
ALTIN 2.525,47
HABER /  GÜNCEL

Geçici işçilere kadro müjdesi!

Başesgioğlu, 244 bin geçici işçiden, 218 bin 733'ünün daimi kadroya alınacağını açıkladı.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 244 bin civarında ki geçici işçi statüsünde çalışanlardan, 218 bin 733 geçici işçinin daimi kadroya alınacağını, 26 bin çalışanın ise kapsam dışı bırakıldığını açıkladı.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Sait Açba Başkanlığında toplandı. Komisyon, 218 bin, 733 geçici personelin kadroya alınmasını öngören, “Kamu İdare, Kurum ve Kuruluşlarında Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Sta tüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı”nı görüştü.

Hükümet adına söz alan Bakan Başesgioğlu, tasarı hakkında komisyona bilgi verdi. Başesgioğlu, “Bu tasarının önünde yatan felsefe şudur. Bundan sonra kamuda istihdam şekillerini netleştirmek ve geçici işçi uygulamasını mevzuatımızdan çıkartarak bundan böyle kamuda istihdam edileceklerin daimi işçi kadro statüsünde ve mevsimlik kampanya, yangın işçisi olarak çalıştırılmalarını sağlamak üzere böyle bir düzenlemeyi yapmış bulunmaktayız. Bundan önceki yıllarda da buna benzer düzenlemeler yapılmıştır. Örneğin 2002 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla KİT’lerdi 12 ay istihdam edilen geçici işçilere daimi kadro verilmiş. Bundan 34 bin çalışan yararlanmıştır” dedi.

Bu kondu kamuda geçici işçi statüsünde çalışan işçilerin sayısının yaklaşık 244 bin civarında olduğunu belirten Başesgioğlu, bu düzenlemeyle birlikte 244 bin çalışandan 218 bin 733 adet çalışanın daimi kadroya alınacağını söyledi.

26 BİN İŞÇİ KAPSAM DIŞI

“Bu düzenleme, 6 ve daha fazla süreyle istihdam edilen işçileri kapsıyor. Geriye kalan 6 aydan daha az istihdam edilen 26 bin kamu işçisi ise bu düzenlemeden yararlanamayacak. Çünkü onların çalışma süreleri 6 ay ve altındadır. Tabiatı gereği kampanya ve mevsimlik işlerinde çalışmış olduklarından dolayı bu sayıya dahil edilmemişlerdir” diyen Bakan Başesgioğlu, daimi kadro kapsamına alınacak kurum ve kuruluşları ise şöyle açıkladı; “Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, özel kanunlarla kurulan kuruluş ve teşeküller ile hizmetlerini genel bütçenin transferinden yardım olarak yürüten kamu kurum ve kuruluşları. İkinci katagoride; Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları var. Üçüncü katagoride ise il özel idareler, belediyeler bunların kurdukları veya üye oldukları mahalli idare birlikler ve işletmeleri. Bu kapsamdaki kuruluşlarda 2006 yılı içerisinde usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonunda 6 ay daha fazla süreyle çalışan geçici işçileri kapsıyor. Bu değişiklikle çalışanların üçretlerinde herhangi bir artış olmayacak.”

Bu arada, CHP’li üyelerin söz konusu tasarının bir alt komisyona havale edilmesine yönelik önergeleri AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edilmedi.

Kaynak:Hürriyet