BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.311,63
HABER /  SAĞLIK

Gece yemek yiyenler dikkat! Çok tehlikeli

Uzmanlar, gece saatlerde yenilen yemeğin reflüye neden olduğu konusunda uyarıyor.

Abone ol

Gece yemek yemenin günümüzde birçok insanın yaşadığı problemlerden birisi olduğunu kaydeden Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, “Mesai saatinin geç saatlerde bitmesi, eve geç dönme ya da keyfi olarak gece daha geç saatlere kadar oturma gibi durumlarda bir şeyler atıştırma ihtiyacı doğar. Bu durum uzun vadeli bakıldığında belirli sindirim sistemi rahatsızlıklarına, reflüye ve kilo problemlerine neden olabilir." dedi.

DÜZENLİ UYKU ŞART

Gece yemek yeme genelde iki şekilde olmaktadır. Ortalama akşam yemeğini en geç sekizde tüketen bir birey son ara öğünü yaptıktan sonra gece saat 00.00-00.30 gibi uyuyorsa gece atıştırma gibi bir ihtiyaç söz konusu değildir. Fakat geç saatlere kadar bilgisayar veya televizyon başında oturuyorsanız vücudunuz geç saatlere doğru bir şeyler atıştırmanız için alarm verir. Bu tür durumları yaşamamak için düzenli uyku şarttır.

Eğer geç saatlere kadar oturmak zorunda iseniz yatmadan iki saat öncesinde besin tüketimini kesmelisiniz. Gece yemek yemenin diğer bir problemi ise vücudun bu duruma alışmasıdır. Eğer uzun süre yatmadan bir şeyler tüketmiş ve tok mide ile uyumuşsanız bu alışkanlığa döner. Bunu yenebilmenin tek yolu ise bir hafta civarında vücudunuza direnmeli ve vücudunuz besin tüketmek istese bile tüketmemelisiniz.
 

GECE YEMEK YEMENİN İKİ NEDENİ VAR

Gece uykudan uyanıp besin tüketme ihtiyacının doğması, keyfi olarak geç saatlere kadar oturup besin tüketmenize göre çok daha farklı bir konudur. Bunun iki farklı nedeni olabilir.

1- Kan şekeri dengenizin düzensiz olarak dalgalanma yapması: Gece çok aç kalkıp özellikle karbonhidratlı besin tüketimi istiyorsanız en kısa zamanda şekerinizin dengesine baktırmalısınız.

2- Geceleri aynı saatte kurulmuş saat gibi kalkmanız ve besin tüketimi yapmanız: Bu durum ise genel olarak psikolojinizin bozuk olduğunu gösterir. Elinizde olmadan aynı saatte uyanıp tok olmanıza karşın atıştırıyorsanız en kısa zamanda kendinizi başka problemler yaşamadan toparlamalısınız. Bu problemi yenmek bir iki günde gerçekleşmeyeceği için en azından geceleri uyandığınızda ilk olarak yatağınızdan kalkmamayı denemeli en fazla başınıza su koyup onu içmelisiniz.

İlla bir şeyler tüketecekseniz ekmek, tatlı, çikolata vb karbonhidratlı besinler yerine yoğurt, ayran, peynir, süt gibi proteinli besinleri tercih etmelisiniz.” diye konuştu.