BIST 9.687
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.505,75
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Gece ceza gündüz para alıyorlar

İyi hali görülen hükümlüler devlet kurumlarında iş buldu. Gece cezaevinde kalıyorlar gündüz işe gidiyorlar...

Abone ol

Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Abidin Bozkan, ''İyi hali görülen hükümlülerimizden 11'i çay ocaklarında çalışarak hem ücret alıyor, hem sigortalı oluyor, hem de cezalarının kalanını çalışarak tamamlıyorlar'' dedi.

Bozkan, Gümüşhane'de E tipi Kapalı ve açık cezaevi bulunduğunu belirterek, ''Açık cezaevimizde 50 açık hükümlümüz var. İyi halli olanlar, açık kısımda kalmasında herhangi bir mahsuru olmayanlar, idare kurulunun kararı ile cezaevinin kapalı kısmından açık kısmına ayrılıyorlar'' dedi.

Açık kısma ayrılanların içinde çalışmak isteyenlerin taleplerini aldıklarını ve bu taleplerden bir kısmını cezaevi içinde çeşitli iş kollarında değerlendirdiklerini ifade eden Bozkan, ''Çalışmak isteyenlerin önemli bir kısmını Gümüşhane Adliyesi, Hükümet Konağı ve Milli Eğitim Müdürlüğünün çay ocaklarında istihdam etme imkanı bulduk. Bunun için Gümüşhane Defterdarlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile birer sözleşme yaptık. Bir de Adliye bünyesinde çalışma başlattık. Bu kapsamda Adliyede 5, Hükümet Konağında 6 ve Milli Eğitim Müdürlüğünde 2 hükümlü olmak üzere toplam 13 hükümlüyü çay ocaklarında istihdam ediyoruz'' diye konuştu.

HEM SİGORTA HEM 400 TL MAAŞ

İyi hali görülen 11 hükümlünün çay ocaklarında çalışarak cezalarını tamamladıklarını kaydeden Bozkan, şunları söyledi:

''Çalışan bu hükümlü arkadaşlar, cezalarını bitirdikten sonra kazandıkları çalışma becerisi ile en azından çay ocaklarında ya da kendilerine bir çay ocağı açarak çalışabilecekler. Çalışan hükümlülere, çalıştıkları sürece Adalet Bakanlığının belirlediği miktar üzerinden günlük yevmiye verilmektedir. Çalıştıkları sürece sigortalı olup sigorta hizmetlerinden de faydalanmaktadırlar. Çalışan her hükümlünün cezaevine maliyeti aylık 400 lira civarındadır. Ama bunları istihdam etmek suretiyle çay ocaklarından elde edilen gelirlerle de aslında belli bir kar oranını da yakalamaktayız. Bizim için de karlı bir işletme.''

Elde edilen gelirin, cezaevinin çeşitli ihtiyaçları için değerlendirildiğini belirten Bozkan, ''Bu kapsamda toplam 5 personelimizi de çay ocaklarında görevlendirdik. 5 personelimiz, çalışan hükümlülerin başında duruyor '' dedi.

HÜKÜMLÜLER ÇAYCI OLDU

Çalışan hükümlüleri hayata daha iyi hazırlandıklarını vurgulayan Başsavcı Bozkan, şöyle konuştu:

''Çalışan 11 hükümlü gönüllüdür. Gönüllü bulamamış olsaydık, biz resen seçeceğimiz personelle de bu çay ocaklarını yürütebilirdik. Aldığımız izlenimler ise bizleri mutlu ediyor. Hem adliye personeli hem Hükümet Konağı ve Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarından çok olumlu geri dönüşler aldık. Bu hizmetten mutlu olduklarını gözlememiz bize ayrıca gurur ve mutluluk verdi. Bu hizmetten memnun olunduğu sürece sürdürmeyi düşünüyoruz.''

Çay ocaklarında çalışan hükümlüler ise çalışmaktan çok memnun olduklarını ifade ederek, ''Cezamızın kalan kısmını çalışarak tamamlıyoruz. Günler daha çabuk geçtiği gibi belirli ücret almamız yanında sigortalı da oluyoruz. Bu sigortadan eşlerimiz, çocuklarımız yararlanıyor. Onun için böyle bir imkanı bizlere tanıyan yetkililere teşekkür ediyoruz'' dedi.