BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,39
HABER /  EKONOMİ

Gebze'de 150 fabrika için şok karar!

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde, tarım arazileri üzerine kurulu sayıları 150'yi aşan küçük ve orta ölçekli fabrikalar için şok karar!

Abone ol

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde, tarım arazileri üzerine kurulu sayıları 150'yi aşan küçük ve orta ölçekli fabrikanın bazıları, tüm il sınırlarının Büyükşehir kapsamına alınması ve yeni imar planı uygulaması nedeniyle 'kaçak' oldukları iddiası üzerine yıkıma başlandı.

Girişimci Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çetinkaya ve bir grup fabrika sahibi düzenledikleri basın toplantısında, bu fabrikaların rant için yıkılıp yerine AVM ve rezidanslar yapılacağı iddialarını tekrarladılar. 

Gebze'nin Pelitli Bölgesi'nde ve İstanbul sınırında yer alan araziler üzerine kurulu ve yıkım kararı alınan 150'nin üzerinde fabrika bulunuyor. Birçoğu kağıt üzerinde yıllardır 'Tahıl deposu' olarak görünmesine rağmen ihracata dönük sanayi ürünleri imalatı yapan, ortalama 50 ile 100'er işçi çalıştıran ve toplam çalışan sayısı 30 bini bulan fabrikaların bir kısmı bir ay kadar önce yıkılmaya başlandı. Gebze Belediye Başkanı Ak Partili Adnan Köşker daha önce yaptığı açıklamada bu tesislerin kaçak olduğunu, bu nedenle yıkım kararı alındığını ve yıkım kararını uygulamaya devam edeceklerini söyledi.

Kısa adı GASİAD olan (Girişimci Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği ) başkanı Yaşar Çetinkaya ve yönetim kurulu üyeleri işadamlarıyla birlikte Gebze Ticaret Odasında bir basın Toplantısı düzenledi. Yaşar Çetinkaya açıklamasında, Gebze ilçesindeki 2005 yılında Büyükşehir sınırlarına dahil edilen alanlarda 2005’te başlayıp, 2009’da bitmesi gereken imar planlarının 9 sene sonra bittiğini, biter bitmez de ilk yaptıkları şeyin buradaki sanayi tesislerini yıkmak olduğunu söyledi.

Çetinkaya, şöyle devam etti: "Bunları neden yıktıklarını söyleyeceğim. Anayasaya, Danıştay kararlarına 5403 sayılı toprak ve arazi kullanım kanununa geçici 4 maddesi çok önemli. 3194 sayılı İmar kanunu yapımına dair esasları düzenleyen yönetmeliğe hatta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kendi meclisince onaylanmış plan notlarına, hükümlerine Büyükşehir Belediye kanununa aykırı yaptığı planlarla Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Tavşanlı yolu üzerinde Sanayi tesislerinin yıkımı ile işe başladı.

Sayın Başbakanımız diyor ki; 'Türkiye'ye yatırımcı lazım. Taş taş Üstüne koyanın biz yanındayız. Peki öyle de Belediye başkanlarımız neden taşları başımıza yıkıyor. Ben onu anlayamadım. Ya başbakanımızın ekonomi ile ilgili düşünceleri yanlış. Ya Karaosmanoğlu'nun ekonomiye bakışı yanlış. Birinden biri bu işi doğru gözlemleyemiyor."

DÜNYA YANIYOR, BİZ FABRİKA YIKIYORUZ

Yaşar Çetinkaya açıklamasında, "Yani dışarıda yatırımcı küresel sermaye gelip ülkemize yatırım yapmaz dersen, 'vatana ihanet etmişindir demektir' diyor Başbakanımız. Soruyorum sayın Başbakanıma; ümit ederim dikkatinden kaçmaz. Gebze’de yıkıma uğrayan, plan altına alınmayan 150 sanayi tesisi var. Yıkımlar başladı ama, yıkım bunun sadece patlayan kısmı. Dünya kavruluyor, Orta Doğu yanıyor, Savaş var, her şey var. Sınır ticareti durmuş vaziyette. Batıda küresel kriz devam ediyor. Bizde her şey çok süt liman, fabrikaları yıkıyoruz" dedi.

Yaşar Çetinkaya konuşmasına şöyle devam etti: "9 milyon da işsizimiz var. Sadece Kocaeli’nde 54 bin işsizimiz var. Fabrika yıkmak bu kadar kolay mı. Bu insanları koruyalım diye Hükümet 5403 sayılı kanunu çıkartmış. İmar mevzuatını çıkarmış. 644 sayılı kamu hükmündeki kararnameyi çıkarmış. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ne yapıyor? İdari mahkemesi ile ilgili yasal haklarını kullanacak fırsatı vermeden, 60 günü beklemeden yıkım kararını uyguluyor. Tebliği yapıyor. Peşinden 60 gün idareye dava açacak pozisyonu bırakmadan hemen yıkımı uyguluyor."

ŞOK İDDİALAR

Yaşar Çetinkaya açıklamasında, "Bence Fabrikaların yıkılması sebebi buradan geçecek olan Otobandır" diyerek iddialarını şöyle sürdürdü: "İstanbul, Gebze, İzmir Otoyolunun güzergahını mı beklediler? Niye beklediklerini çok merak ediyorum. Sayın Başbakanımız kendi partisi mensubu belediye başkanlarına sorar mı. Başbakanımız 'sanayi çok önemli' derken belediyeler sanayileri yıkıyor. Şu anda bir çok personelimiz yıkımdan dolayı işsiz bırakıldılar. Bunun arkasında önümüzdeki günlerde 6 bin kişi daha işsiz kalacak.

Bu yıkımlar durdurulmasa bunlara mecburuz. Ama çıban olarak görülen patlayan kısımdan sonra 150 tane diğer sanayi tesislerimizde düşünün 30 binin üzerinde çalışan insanımız var. Bu sanayi tesisindeki insanlar işsiz kalacak. Şu anki konjektör ortam meydanda ve bu insanlara kim ne diyecek merak ediyorum. Buradaki sanayi tesislerinin mevzuatlara uygun ilk önce yıkımını durdurup plan altına alınmasını beklemeleri gerekiyor. Diğer plan altına alınmamış sanayi tesislerinin mevzuata uygun ve mevzuat gereği, Danıştay kararı var, Hükümetin çıkardığı kanun var, imar mevzuatı var. Arkadaş, 'kanunlara uyun planlarınızı düzgün yapın' diyoruz."