BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,12
ALTIN 2.299,10
HABER /  GÜNCEL

G.Doğu'da yine çocukları kullanıyorlar

PKK ateşkesi uzatsa da bölgede tedirginlik devam ediyor. Güneydoğu'da bu kez okul boykotu sıkıntı yarattı. Bir çok dershane boş kaldı.

Abone ol

Hakkari'de meydana gelen ve 9 kişinin öldüğü mayınlı saldırı terör örgütünü de sarstı. "Yaşanan bazı gelişmeleri ve yeni durumları değerlendirmek" gerekçesiyle ateşkesi bir hafta uzattı... BDP'nin okullarda boykot çağrısı tansiyonu yükseltti.



Hürriyet'te yer alan habere göre; KÜRT Dili ve Eğitim Hareketi (TZP- Kurdi) platformunun anadilde eğitim talebiyle başlattığı ‘okulları boykot’ çağrısına Bitlis'te uyulmazken; Van’da kısmen, Hakkari ve ilçelerinde büyük oranda uyuldu.

Ailelerin çocuklarını okula göndermemesi yüzünden eğitim heyecanının yaşanmadığı Hakkari ve ilçelerinde sadece görev yapan çok az sayıda mamur çocuklarının okula gittiği gözlendi. Hakkari Vali Vekili Davut Sinananoğlu, öğrencilerin ilk hafta okula gitmemesinin nedeninin ‘boykot’ olmadığını; geçmiş yıllarda da benzer durumların yaşandığını ileri sürdü.

Hakkari kent merkez ile ilçelerindeki ilköğretim, lise, YİBO ve PİYO’larda 2010- 2011 eğitim yılında okul heyacanı yaşanmadı. Çok az sayıda öğrencinin okula gittiği Hakkari ve ilçelerindeki bazı okullarda, açılış törenleri öğretmenlerin de katılımıyla okunan İstiklal Marşı’ya başladı. Geçen pazar günü yapılan referandum benzeri bir havanın yaşandığı Hakkari ve ilçelerinde, çok az sayıda öğrencinin okula gitmesi yüzünden okul önleri ve sınıflar boş kaldı.

ÖĞRENCİLER DERS BAŞI YAPMADI

Hakkari il merkezinde 13 lise ve 20 ilköğretim okulunda 22 bin 229 öğrencinin eğitim gördüğü belirtilirken, Hakkari Vali Vekili Davut Sinanoğlu, öğrencilerin bugün okula gitmemesinin nedeninin ‘boykot’ olmadığını ve ilk hafta olmasından kaynaklandığını söyledi. Sinanoğlu “Yaptığımız araştırmalara göre, geçen yıl da okulun ilk haftasında öğrencilerin yüzde 95’inin okula gitmediğini tespit ettik. Burada boykot kararını uygulayan çok az kişi var. Bana göre okulun ilk haftası olduğu için öğrenciler gitmiyor” dedi. Hakkari Kurdi-Der Hakkari Temsilcisi Eyüp Bor ise Hakkarili öğrencilerin yüzde 95’nin anadilleri için okullara gitmeyip, boykot kararını uyguladıklarını söyledi.

Bu arada, asker ve polis çocuklarının da devam ettiği bin 700 öğrenci kapasiteli Hakkari Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda sadece 50 kadar öğrenci ders başı yaptığı gözlendi. Hakkari’nin Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçelerinde de benzer durumlar yaşandı.

VAN’DA BAZI OKULLARDA BOYKOT ETKİLİ

Van’da ise özellikle göç eden ailelerin çoğunlukta yaşadığı mahallelerdeki okullar boş kaldı. İlçelerinde ise şu ana kadar bir olumsuzluk yaşanmadı. Van’da 3 bin öğrenci kapasiteli Dumlupınar İlköğretim Okulu’nda sadece 30 öğrenci ders başı yaptı. Göçeden ailelerin yaşadığı bu mahalledeki okul önünde zırhlı araçlarla geniş güvenlik önlemi alındı.

Kurdi-Der Van Temsilciliği okul önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına, Dernek temsilcisi Garip Yaviç, Eğitim- Sen Şube Başkanı Lezgin Botan ve BDP İl Başkanı Cüneyt Caniş katılırken, basın açıklamasını okula gitmeyen yaklaşık 50 önlüksüz çocuk da izledi. Kurdi-Der Temsilcisi Garip Yaviç, Kürtçe yaptığı açıklamada, anadilde eğitimin bir hak olduğunu, Milli Eğitim’in de buna çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.

POLİSTEN ‘ÇOCUKLARINIZI OKULA GÖNDERİN’ ÇAĞRISI

Van’da göç eden ailelerin yaşadığı mahallelerde polis zırhlı araçlarla sürekli dolaşarak ailelere ‘Çocuklarınızı okula gönderin’ çağrısında bulundu. Bu arada, polis zırhlı araçlarının yakınında toplanan bazı çocuklar, zafer işareti yapıp ‘Biji serok Apo’ (Yaşasın Başkan Apo) sloganı attı. Ancak polis her hangi bir müdahalede bulunmadı.

BİTLİS BOYKOTA UYMADI

Referandumda katılım oranının yüzde 70 olduğu Bitlis’te ise anadilde eğitim için yapılan okulmları boykot çağrısına da uyulmadığı gözlendi. Sabah saatlerinden itibaren aileler çocuklarını giydirererek okula gönderirken, öğrenciler de sevinç içerisinde okula giderek ders başı yaptı.

AĞRI’DA ÖĞRENCİLER BOYKOT KARARINA RAĞMEN OKULLARINA GİTTİLER

Barış ve Demokrasi Partisi’nin aldığı okulları ‘Boykot’ kararına rağmen Ağrı il merkezinde birçok öğrenci sabahın erken saatinden itibaren okullarına gitti. Ağrı’da 2010-2011 eğitim ve öğretim yılı 168 bin 192 öğrenci, 2 bin 848 öğrenci ile başladı. BDP’nin boykot kararı bazı köylerde ve bazı okullarda uygulanırken, il merkezinde bir çok öğrenci okullarına gelerek derslerine başladı. İstiklal Marşı’nın ve 'Andımız'ı okuyan öğrenciler ilk ders zilinin çalması ile sınıflarına koştular. Bir çok veli, öğrencilerini ilk ders gününde yalnız bırakmazken, öğretmenler öğrencilere ders kitaplarını dağıtarak eğitim ve öğretime start verdiler.




 

GÜÇLÜ TERÖR DALGASI KAPIDA 
Güçlü bir terör dalgasının kapıda beklediğini ve yarından itibaren ülkemizi kasıp kavuracağını düşünüyorum. Öngörüm, hiçbir istihbarî veriye dayanmıyor. Terör yoğun bir bilgi kirliliği eşliğinde iş görüyor. Somut olaylar arasında kurulan bağlar ve objektif şartların analizi daha doğru sonuçlar veriyor. Mümtaz'er Türköne'nin yazısını okumak için tıklayın

TÜRK'TEN GÜL'E GÖRÜŞME ÇAĞRISI

Diğer yandan kapatılan DTP eski Genel Başkanı Ahmet Türk'ün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den randevu istemesi önemini koruyor. Güneydoğu'daki STK'ların bölgede silahların susması amacıyla Gül'le görüşmek istemesine Cumhurbaşkanının nasıl bir karşılık vereceği merak konusu. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yurtdışında gezide bulunuyor. Gerek Ahmet Türk'ün gerekse STK'ların ortaya koyacağı performansın PKK'nın nasıl bir pozisyon alacağıyla yakından ilgili olacağı tahmin ediliyor. 

ERDOĞAN'DAN KRİTİK ZİRVE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile dün bir araya geldi.

Toplantıya sırasıyla  sırasıyla Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu katıldı.

ÖCALAN PROVOKASYONA DİKKAT ÇEKTİ

Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan, dokuz can alan Hakkari saldırısında provokasyon ihtimaline dikkat çekti: PKK'ya sızmış JİTEM-kontra tarzı bir eylem olabilir. Edinilen bilgilere göre Öcalan şunları söyledi:

Bu olayı PKK'nın içinde de, devletin içinde de birileri gerçekleştirmiş olabilir. Ben iki tarafa da şüpheci yaklaşıyorum. Halkımız çift taraflı provokasyonlara karşı uyanık olmalı.

HEDEF BENİMLE YAPILAN GÖRÜŞME

Halkımız hem devletten hem PKK kaynaklı provokasyonlara karşı uyanık olsun. Hedef, benimle görüşmeler olabilir. Burada anlamlı görüşmeler oldu. Çok anlamlı sonuçlar verebilirdi.