BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,31
HABER /  GÜNCEL

İşte bakanlığın teşhir ettiği kahvaltılıklar!

Tarım Bakanlığı, bal, peynir ve sucuktan sonra fındık kreması ve ezmesinde de hileli üretim tespit etti

Abone ol

Farklı illerde yapılan denetimlerde krema numunelerinde fındık yerine genetiği değiştirilmiş (GDO) soya kullanıldığı ortaya çıktı. Bakanlık, ilgili il ve ilçe tarım müdürlüklerine yazı göndererek sözkonusu ürünlerin piyasadan toplatılmasını istedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıda ürünlerine yönelik yaptığı test çalışmaları hız kesmiyor. Bakanlık, piyasadan aldığı ürünleri laboratuvarlarda inceliyor ve etiketinde belirtilen şartlara uymuyorsa teşhir etmekten çekinmiyor.

FINDIK EZMELERİNE İNCELEME

Tarım Bakanlığı gıda denetçileri, sucuk, bal ve salamlardan sonra bu kez rotayı fındık kreması ve fındık ezmelerine çevirdi. Uzmanların yaptığı denetimler sonucunda, içerisinde genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) tespit edilen çok sayıda fındık kreması tespit edildi. Farklı illerde yapılan denetimlerde alınan fındık kreması numunelerinin analizlerinde çıkan GDO nedeniyle bakanlık bu ürünlerin toplatılmasına karar verdi.

GDO'LU EZMELER 5 KENTTE ÜRETİLİYOR

Zaman Gazetesinden Kazım Pıynar'ın haberine göre; analizlerinde tespit edilen GDO'lu ürün ürettikleri belirlenen firmaların başta İstanbul, Samsun, Kayseri, Konya ve Bingöl'de üretim yaptıkları kaydedildi. Yetkililer bu ürünlerin içerisinde soya bulunduğunu ve bu soyanın analizlerde genetiğinin değiştirildiğini kaydetti. Bu şekilde içerisinde genetiği değiştirilmiş farklı markalara ait 20 parti ürün bulunuyor. Bunlarla ilgili il ve ilçe müdürlükleri toplatma işlemlerini sürdürüyor.

Fındık yerine GDO'lu soya kullanan firmalar:

-Torku Frema markalı kakaolu sütlü fındık kreması

-MND İnş. Teks. Elk. Gıda ve Hayv. San. Ve Tic. Ltd. Şti firması tarafından üretilmiş "Loman Nedim Kakaolu Fındık Krema

-Saray Bisküvi ve Gıda San. A.Ş. isimli firma tarafından üretilen "Eldenele" kakaolu fındık ezmesi

-Oben Çikolata Şek. İml. San. Tic. Ltd. Şti. firması tarafından üretilen "Seomilky" kakaolu fındık kreması