BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Gazze'nin başındaki Hamas yeni yol haritasını açıkladı!

Gazze yönetiminin başındaki Hamas, yeni yol haritasını gösteren siyaset belgesini açıkladı. Hamas lideri Halid Meşal, 1967 sınırlarında kurulacak bir Filistin devletini destekleyeceklerini söyledi.

Abone ol

Filistin İslâmi Direniş Örgütü Hamas yeni siyaset belgesini Katar'ın başkenti Doha'da bir basın toplantısıyla açıkladı. Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, "Siyaset belgesi Hamas'ın tüm liderlerinin içerideki ve dışarıdaki kurumlarının ortak görüşünü yansıtmaktadır" dedi.

2007'den bu yana Gazze Şeridi'nde yönetimde olan Hamas yeni belgesinde, 1967 sınırlarında kurulacak bir Filistin devletini destekleyeceklerini belirtti.

Hamas lideri Meşal, "Hamas, Filistinli mülteciler meselesini tasfiye etmeyi hedefleyen her türlü girişim ve projeyi reddetmektedir. Geri dönüş hakkı, ne ilgâ edilir ne de eksiltilir" ifadelerini kullandı.

Hamas belgesi, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Washington'ı 3 Mayıs'ta ziyaret etmesinin ve ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin yeni bir İsrail-Filistin barış süreci için hazırlanmasının öncesinde duyuruldu.

İsrail, 1967'de Mısır, Ürdün ve Suriye ile yaptığı savaşın sonucunda Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ü ele geçirmişti. İsrail Gazze'den 2005 yılında çekilmişti.

Hamas'ın siyasi rakibi El Fetih'in lideri Mahmud Abbas, gelecekte kurulacak bir Filistin Devleti'nin Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü kapsaması gerektiğini savunuyordu.

Filistin yönetimi bu çerçevede İsrail'le barış görüşmeleri yürütmüş ancak ABD'nin arabuluculuğundaki son müzakereler üç yıl önce çökmüştü.