BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.428,53
HABER /  DÜNYA

Gazze'deki tüneller bahane! İsrail'in asıl amacı başka!

Gazze Şeridi'ne dün gece kara operasyonu başlayan İsrail yönetiminin asıl amacı Hamas-El Fetih birliğini bozmak.

Abone ol

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümeti, Gazze'ye yönelik saldırının resmi nedenini Gazze'deki tünelleri vurmak olarak açıklasa da, asıl hedef Filistin'de kurulan birlik hükümetini yıkmak.

Hamas ve Fetih birçok başarısız deneme ve aralarında Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelerin yoğun arabuluculuk girişimlerinden sonra Nisan 2014’de uzlaşı hükümeti kurmayı başardı. Böylece 2007 yılından beri devam eden Gazze’de Hamas, Batı Şeria’da Fetih hükümetleri iki başlılığı sona erdi.

Uzlaşı hükümeti kuran Filistinlilerin uzun süreden beri ertelenen başkanlık ve genel seçimleri de yaparak, bu birliği güçlendirmeleri bekleniyordu.

DİPLOMASİYLE ENGELLEYEMEDİ

İsrail’in Hamas’ın içinde yer aldığı bu hükümetin tanınmaması için yaptığı çağrılar karşılık bulmadı. Hamas’ın 2006’da demokratik seçimle iktidara gelmesinin hemen ardından Filistin’e yönelik ambargo uygulamaya başlayan AB ve ABD bu sefer tutum değişikliğine giderek, “yeni kurulan Filistin hükümetinin tavrını izleyeceklerini ve birlikte çalışacaklarını” ilan etti. İsrail’in Filistin uzlaşı hükümetinin tanınmamasına yönelik yaptığı çağrılar karşılık bulmadı.

Aljazeera'nın haberine göre, İsrail, Gazze’ye yönelik saldırıları karşısında Hamas ve Fetih arasındaki görüş ayrılıklarının yeniden derinleşebileceğini, tarafların birbirlerine olan güven azlığının birliği zedelemesini umuyor.

hamas-fetih-anlaşma-foto-4-promo.jpg

Filistin'de Hamas ile Fetih arasında yakın zamanda bir birlik hükümeti kurulmuştu.

GÜÇLÜYÜM MESAJI

İran ve ABD arasındaki yakınlaşmayı bütün çabalarına rağmen engelleyemeyen, Filistin’de birlik hükümeti kurulmasına ve bu hükümetin destek almasına karşı koyamayan Netanyahu hükümeti, içeride güçlü olduğunu gösterme arayışı içinde.

Netanyahu’nun başka bir amacı da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in yürüttüğü Filistin-İsrail müzakere görüşmelerinin çökmesindeki rolünü unutturmak.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in İsrail-Filistin müzakerelerine ivme kazandırmak için Temmuz 2013’de başlattığı ancak aradaki anlaşmaya rağmen İsrail’in Filistinli mahkûmları serbest bırakmamasıyla zora giren görüşmeler, Filistin’de uzlaşı hükümeti kurulmasından sonra İsrail tarafından askıya alındı. Kerry müzakerelerin çökmesinden, yerleşim faaliyetlerini de durdurmayan İsrail’i ağırlıklı olarak sorumlu tutan açıklamalar yaptı.

GAZZE'YE SALDIRILAR YENİDEN BAŞLADI

Filistin’de birlik hükümetinin kurulmasından sonra İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını yeniden başlattı. 27 Haziran’da Gazze’de bir mülteci kampına düzenlenen saldırıda iki Filistinli öldü. Batı Şeria’a da üç İsrailli yerleşimci gencin kaçırılması sonra da cesetlerinin bulunması durumu daha da gerginleştirdi. Hamas’ın ısrarla reddetmesine rağmen İsrail, yerleşimcilerin öldürülmesinden Hamas’ı sorumlu tuttu, toplu cezalandırmalara girişti, kitlesel tutuklamalar başlattı. Kudüs’te de 16 yaşındaki bir Filistinli kaçırılıp öldürüldü. Gazze’den İsrail’e yönelik ancak sivil ya da asker kaybına neden olmayan füze saldırıları yoğunluk kazandı. İsrail de önce füzelerle vurduğu Gazze’ye 17 Temmuz Perşembe günü de kara harekâtı başlattı.