BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.433,02
HABER /  DÜNYA

Gazze'deki savaş öncekilerden çok farklı!

Gazze'den son dakika haberleri... Gazze'de 13 gündür süren İsrail saldırılarına karşı Hamas direniyor. Kayıplar ise her geçen gün artıyor.

Abone ol

İSRAİL ordusu önceki gün sabaha karşı Gazze Şeridi’ne yönelik en şiddetli saldırılardan birini düzenledi. Doğudaki Şicaiyye semti havadan ve karadan bombalandı. En az 100 kişi hayatını kaybetti. 400’den fazla yaralı var. Filistin lideri Mahmud Abbas 3 gün yas ilan etti.

Filistinli Şair Mahmut Derviş, “Benim yaralarım onlar için güzel bir sergi” demiş. Dün Şifa Hastanesi’ne acılı sirenlerle giren ambülansları görüntülerken Gazzeli Semy Davudi, “Dünya için biz rakamlardan ibaretiz. Biz ölürüz, onlar sadece ‘Kaç ölünüz var’ diye sorar. Bir de stüdyolardan ne yapmamız gerektiğine dair ahkâm keserler” diye çıkıştı. Dünyanın gözleri önünde ölen Gazze dün rakamlarını sayamayacak kadar bombardıman altında kaldı. İsrail saldırının 13’üncü günü özellikle Gazze’nin doğusundaki Şicaiyye’yi karadan ve havadan kesintisiz vurdu. Yoğun bombardıman nedeniyle cesetler sokaklarda kaldı. Filistinli kameraman Halid Hammad ile sağlık görevlisi Fuad Cebir ambülansa yapılan saldırıda öldü. Hürriyet gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşraf el Kidra, “Şicaiyye’ye giremiyoruz, ne kadar insan öldü, ne kadar insan yaralandı bilmiyoruz” dedi.

Bir süre sonra İsrail, Kızılhaç’ın Şicaiyye’ye girmesi için dün saat 13.30-15.30 arası ateşkes ilan etti. Ancak tekrar ateş açıldı. Gazeteciler ise Şicaiyye'yi terk etmek zorunda kaldı. Ateşkesi fırsat bilen insanlar da evlerinden birkaç eşya ile çıkıp kaçmaya başladı. Önceki geceden itibaren Şicaiyye’de ölenlerin sayısı çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 100’ü, yaralı sayısı 400’ü geçti. İsrail ordusu önceki gece bölgede 13 askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Gazze genelinde 13 günde ölü sayısı da 425’i, yaralı sayısı 3000’i aştı. İsrail tarafında ise 2’si sivil 18’i asker 20 kişi öldü.

BU SAVAŞ FARKLI!

Sokaklarında tek bir üniformalı asker ya da polisin görünmediği Gazze, İsrail’e karşı savaşını yeraltı tünellerinden veriyor. Bölge insanlarına göre, bu savaş 2008 ya da 2012’dekilerden farklı.

"Bu savaş nicelik hem nitelik açısından farklı. İsrail düşmanca tavırlarını bu savaştan önce sürdürürken kendi iç problemlerinden kaynaklanan baskıyı dağıtmak için Gazze’ye yöneldi. Bu savaştan önce bir hafta boyunca Gazze’de belli hedefleri vurdular. İsrail’in ikinci amacı El Fetih ile Hamas arasındaki uzlaşı hükümetine izin vermemekti.

Filistin açısından ise 2008’de direnişçiler tecrübe edindi. Hamas, İslami Cihad ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi nasıl silah edineceklerini öğrendiler. Çok hızlıca vurup kamufle olabiliyorlar.
Önceden birkaç yerde olan roket rampalarını bütün Gazze’ye yaydılar. İsrail sınırlarına doğru tünellerle rampaları yaydılar. Roketlerin Tel Aviv’e kadar gitmesi İsrail’i şaşırttı."