BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,80
ALTIN 2.472,08
HABER /  DÜNYA

Gazze'de yapılan bir soykırımdır

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü saldırılar için, "Gazze’de yapılan bir soykırımdır" dedi.

Abone ol

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü saldırılar için, "Gazze’de yapılan bir soykırımdır" dedi.

Ramallah’taki Başbakanlık binasında AA muhabirinin sorularını cevaplayan Hamdallah, Gazze'de devam eden İsrail ordusunun saldırıları için, "Gazze’de saldırıların 6'ncı gününe girildi. Şu ana kadar yüzlerce kişi yaralandı, aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların olduğu 165 kişi öldürüldü" diye konuştu.

Dünyanın Filistin konusunda çifte standart uyguladığını bildiren Hamdallah, şunları söyledi:

"İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında, binlerce evden bazıları tamamen bazıları da kısmen yıkıldı. Bu bir soykırımdır. Uluslararası toplumu müdahale ederek bu saldırıları durdurmaya çağırıyoruz. Uluslararası topluluk, daha önce Kosova’da, Darfur’da çatışmalara müdahil oldular. Ancak Filistin halkı, 47 yıldır işgal altında kurban vermeye devam ediyor."

İsrail kara operasyonu yapacak mı?

Hamdallah, "Kara operasyonu olacak mı" sorusuna, "Şu anda tehdit ediyorlar, umarız uluslararası topluluk bu kara operasyonu önler" cevabını verdi.

Abbas Türkiye’ye gidiyor

Gelişmeleri masaya yatırmak ve ikili istişarelerde bulunmak üzere Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın gelecek hafta perşembe günü Türkiye’ye gideceğini bildiren Hamdallah, Gazze’ye hükümet olarak yardım edebiliyor musunuz" sorusuna da şu cevabı verdi:

"Hükümetimiz 40 gün önce kuruldu. Ülkeyi bütünleştirdik. Azami olarak yardım etmeye çalışıyoruz. Tıbbi yardım ulaştırmaya çalışıyoruz. Yiyecek ulaştırmaya çalışıyoruz. Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan yardımları geçiriyoruz. Sağlık Bakanımız oraya giderek olan biteni yerinde denetleyecek."

Filistin’de petrol var

" Filistin ekonomisi büyük meydan okumalarla karşı karşıya" diyen Başbakan Hamdallah, ülke topraklarının yüzde 62’sinin fiili olarak İsrail denetiminde olduğunu, bu nedenle de ülkede hiçbir şey yapamadıklarını söyledi.

Filistin ekonomisinin her ay 300 milyon dolara ihtiyacı olduğunu aktaran Hamdallah, " İsrail kontrolündeki C bölgesinde petrol var ancak çıkaramıyoruz.İsrail her şeye el koyuyor. Okul bile izin alındıktan sonra yapılabiliyor, Gazze tam 7 senedir kuşatma altındadır. Umarız bu zor günümüzde tüm ülkeler bize yardım eder.İsrail bizden topladığı vergileri vermiyor, el koyuyor" açıklamasında bulundu.

Türkiye ile Filistin arasındaki ilişkilerden övgüyle bahseden Başkakan Hamdallah, Türkiye'den uluslararası toplumu harekete geçirmesi için yardım isteyerek şöyle konuştu:

"Türk halkı ile Filistinler arasındaki ilişkiler bizim gururumuzdur. Türkiye 1988 yılında dünyada ilk büyükelçilik açtığımız ülkelerden biridir. Türkiye Filistinlilerin güçlü destekçisidir. Türkiye bizlere ekonomi, eğitim, altyapı, sağlık alanında çok yardımda bulundu. Türkiye umarım saldırıları durdurur. Türkiye’den ve Türk hükümetinden saldırıların durdurulması için hızla harekete geçmesini istiyoruz. Türkiye'yi yardıma çağırıyoruz."