BIST 9.096
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,04
HABER /  DÜNYA

Gazze'de 12 saatlik geçici ateşkes

Filistinli direniş grupları ile İsrail, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un 12 saatlik ateşkes talebini kabul etti

Abone ol

İslami Direniş Hareketi (Hamas), Filistinli direniş gruplarının, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki-Mun'un 12 saatlik "insani ateşkes" talebini kabul ettiğini açıkladı.

İSRAİL CEP TELEFONLARINA UYARI MESAJI GÖNDERDİ

İsrail ordusu, ateşkesin başlamasının ardından Filistinillerin cep telefonlarına mesaj göndererek "Gazzeliler, yeni bir uyarıya kadar boşalttığınız evlere geri dönmeyin" uyarısında bulundu.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Filistinli direniş grupları, BM Genel Sekreteri Ban'ın yerel saatle 08.00'de (GMT:05.00)  başlayacak, 12 saatlik insani ateşkes talebini kabul etti" dedi.

Öte yandan İsrail'in Haaretz gazetesinin bir diplomatik kaynağa dayandırarak verdiği habere göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile BM Genel Sekreteri Ban'a 12 saatlik ateşkesi kabul ettiğini iletti.

Haberde, ateşkesin Filistinli sivillerin yiyecek ve su ihtiyaçlarının karşılanması, hastanelere ilaç gönderilmesi ve uluslararası yardım kuruluşlarının insani yardım sunması için kabul edildiği kaydedildi.

HALK SOKAKLARA ÇIKTI

12 saatlik geçici ateşkes yürürlüğe girmesinin ardından halkın sokaklara çıktığı görüldü.

Ateşkesin üzerinden 25 dakika geçmesinin ardından bölgede hayatın normale döndüğü, İsrail saldırılarında hasar gören elektrik ve su hatlarının onarımına başlandı.

Gazze'de fiili olarak görevine devam eden eski Filistin hükümeti İçişleri Bakanlığı ise bölge sakinlerini geçici ateşkes sürecinde azami derecede dikkatli olmaları yönünde uyararak, halktan bombalanan bölgelere yaklaşmamalarını istedi.

ENKAZ ALTINDAN 20 CESET

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti İçişleri Bakanlığı, ateşkesin başlamasından bu yana enkaz altından 20 cesedin çıkarıldığını açıkladı.

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Eşref el-Kudra da "Geçici ateşkesin başladığı an itibariyle İsrail saldırıları sonucu en az 900 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin kişinin yaralandığını" belirtti.