BIST 9.458
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.497,94
HABER /  GÜNCEL

Gazze krizi: Mısır’dan Filistinlilere tam destek

Gazze krizi üçüncü gününe girerken Mısır'dan Filistinlilere tam destek geldi. Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi 'İsrail'in saldırıları karşısında Gazze'nin yanında olacaklarını' açıkladı.

Abone ol

Gazze krizi üçüncü gününe girerken Mısırlı liderler İsrail’in saldırılarına karşı Gazze’nin yanında olacaklarını taahhüt etti.

Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi, Gazze’yi kendi başına bırakmayacaklarını söyledi ve ‘İsrail’i apaçık bir şekilde gerilimi tırmandırdığı’ için kınadığını belirtti.

Mursi'den önce Mısır Başbakanı Hişam Kandil de, Gazze'yi ziyaret ederek destek açıklamasından bulunmuştu.

İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarını yoğunlaştırdığı, Hamas'ın da bir düzine kadar roket attığı çatışmalı bir gecenin ardından Gazze'ye giden Mısır Başbakanı İsrail'e saldırılarını durdurma çağrısı yaptı.

Bir kara saldırısına işaret eden haberler artarken, 30 bin yedek askerini göreve çağıran İsrail, Gazze Şeridi'ne karşı hava saldırılarını yoğunlaştırdı.

İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamada, gece boyunca Gazze'deki 130 ila 150 hedefin vurulduğu bildirildi.

Hamas yönetimine destek olarak nitelenen bir ziyaret için Gazze'ye giden Mısır Başbakanı Hişam Kandil, burada düzenlediği basın toplantısında İsrail'in eylemlerini "saldırganlık" olarak niteledi.

Kandil "Gazze'de tanık olduklarım tam bir felaket ve ben buna sessiz kalamam. İsrail'in saldırganlığı son bulmalı" dedi.

Mısır başbakanının ateşkes sağlanması için girişimde bulunacağı bildiriliyordu. Hişam, Gazze'deki bir hastaneyi de ziyaret ettikten sonra Mısır'a hareket etti.

Avrupa Birliği, İsrail'e, halkını saldırılardan koruma hakkının bulunduğunu, ama orantılı karşılık vermesi gerektiği uyarısı yaptı.

Gazze'deki BBC Muhabiri Paul Danahar, şafak sökerken Gazze kentinde büyük patlamalar olduğunu bildirdi.

Filistinli güçler de İsrail kentlerine roket saldırılarını sürdürdü.

Hamas'ın İsrail'e dün gece bir düzine kadar roket fırlattığı, gerginliğin tırmanışa geçmesinden bu yana İsrail'e Gazze'den toplam 350 roket fırlatıldığı yolunda haberler geliyor.

İsrail ise, bu roketlerden 130'unun Demir Kubbe füze savunma sistemiyle durdurulduğunu belirtti.

İsrail'in saldırılarında aralarında çocukların ve militanların da olduğu en az 18 kişinin öldüğü yolunda haberler geliyor.

AB'den İsrail'e uyarı: Orantılı karşılık verin

Avrupa Birliği, İsrail'e, halkını saldırılardan koruma hakkının bulunduğunu, ama orantılı karşılık vermesi gerektiği uyarısı yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un yaptığı yazılı açıklamada, "Mevcut krizi başlatan Hamas ve Gazze'deki diğer örgütlerin roket saldırıları hiçbir hükümet tarafından kabul edilemez ve son bulmalıdır. İsrail'in halkını bu tür saldırılardan koruma hakkı vardır. İsrail'e, orantılı karşılık vermesi gerektiği konusunda şiddetle tavsiyede bulunuyorum" denildi.

Ashton, Mısır Cumhurbaşkanlığı ofisi ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu dahil olmak üzere, bölge liderleri ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmeler yaparak durumun daha fazla tırmanmasının ve can kayıplarının engellenmesi gerektiğini vurguladığını belirtti.

Temsilci, Mısır Başbakanı Hişam Kandil'in bugünkü Gazze ziyaretinin durumun sakinleşmesini sağlamasını umduğunu ifade etti.

Kara saldırısı işaretleri

İsrail Ordusu, sabahın erken saatlerinde Gazze'deki bazı noktalarda bildiriler dağıtıldığını kaydetti. Bildirilerde Gazze sakinlerine 'Hamas'tan ve diğer terör örgütlerinden uzak durun' uyarısı yapıldı.

İsrail Ordusu'nun yayımladığı Twitter mesajında, "İsrail Ordusu operasyondan önce sivillerin bölgeyi terk etmesi için uyarıda bulundu' denildi.

Daha sonra da, İsrail askerlerinin otobüslerle taşındığı ve tanklarla, zırhlı personel taşıcıyıcılarla yüklü tırların Gazze'ye doğru harekete geçtiği bildirildi.

İsrail televizyonu, bu yığınağın bir kara saldırısına işaret ettiğini belirtti. Ancak askeri yetkililer, henüz bir karar verilmediğini söyledi.

Dün akşam saatlerinde de Gazze'deki Filistinli güçler, İsrail'in başkenti Tel Aviv'e roket saldırısı düzenlemişti.

1991'den bu yana ilk kez böyle bir saldırı yaşayan Tel Aviv'de, hava saldırısı sirenleri duyuldu.

İslami Cihad Örgütü'nün silahlı kanadı, Tel Aviv'e İran yapımı Fecr-5 roketleri attıklarını duyurdu.

Örgütün yaptığı açıklamada, "Savaşın menzilini Tel Aviv'e doğru genişlettik ve daha da genişleteceğiz" denildi.

Roketlerden biri, boş bir araziyi vururken, birinin de denize düştüğü belirtildi.

Önceki günden bu yana İsrail'in Gazze'ye karşı düzenlediği saldırılarda, aralarında Hamas'ın askeri kanat liderinin de bulunduğu 18 Filistinli öldü.

Gazze'den çoğu Güney İsrail'e karşı ateşlenen yüzlerce roket de, üç İsraillinin ölümüne neden oldu.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, "Şiddetteki bu artışın, karşı tarafın ödemek zorunda kalacağı bir bedeli olacak" dedi.

'Gaddar saldırı'

Gazze'deki Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye, İsrail'in düzenlediği 'gaddar saldırıları' kınadı.

Haniye dün televizyonda yaptığı konuşmada, "Biz Gazze'de kararlı ve sarsılmaz bir şekilde kalacağız. Saldırıyı püskürteceğiz. Cepheye gönderdiğimiz cesur direnişçilerimize hepimiz güveniyoruz" dedi.

Son iki günde İsrail'in saldırılarında ölen Filistinlilerin çoğu militan örgütlerin üyesi.

Ancak ölenler arasında siviller ve en az dört çocuk da var.

Ölenlerden biri de BBC Arapça'nın Fotoğraf Editörü Cihad Mişharavi'nin 11 aylık oğlu Ömer.

Mısır'ın yeni lideri Muhammed Mursi, İsrail bombardımanını "kabul edilemez bir saldırı" diye niteledi.

Türkiye ve Mısır'a çağrı

İsrail'in en önemli müttefiki ABD ise, Hamas'la ilişkileri olan ülkelere, Gazze'den yönelen roket saldırılarının durdurulması için baskı yapma çağrısında bulundu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, "Hamas nezdinde bir derece nüfuzu olan Türkiye, Mısır ve bazı Avrupalı ortaklarımıza, bu nüfuzu Hamas'ın çatışmaları tırmandırmaması için kullanılması çağrısında bulunduk" diye konuştu.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları'nın bügün yapacakları acil toplantıda, bölgede tırmanan şiddeti ele alması bekleniyor.

İsrail'in, geçtiğimiz günlerde düzenlenen roket saldırılarının ardından, havadan ve denizden Gazze'ye yönelik başlattığı bombardıman, dört yıl önceki topyekun işgalden bu yanaki en şiddetli saldırı niteliğinde.