BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.324,17
HABER /  GÜNCEL

Gazze: Filistinliler ateşkes önerdi

İsrail'in Gazze saldırılarında bugün 100 kişi ölürken üst düzey bir Filistinli yetkili 24 saatlik tek taraflı ateşkes önerdi. İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev, Hamas tarafından doğrulanmadığı sürece önerinin ciddiye alınmayacağını söyledi.

Abone ol

İsrail'in Gazze saldırılarında bugün 100 kişi ölürken üst düzey bir Filistinli yetkili 24 saatlik tek taraflı ateşkes önerdi.

Filistin Kurtuluş Örgütü Merkez Komitesi üyesi Yaser Abed Rabbo, önerinin Hamas dahil Filistinli ana gruplar tarafından desteklendiğini söyledi.

İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev, Hamas tarafından doğrulanmadığı sürece önerinin ciddiye alınmayacağını söyledi.

İsrail'in gerçekleştirdiği 60 hava saldırısında Gazze'nin tek elektrik santrali de vuruldu. İsrail'in saldırılarında ölenler arasında Birleşmiş Milletler çalışanlarının da olduğu haber veriliyor.

İsrail ordu sözcüsü, saldırıların, Gazze'nin denetimini elinde bulunduran Hamas üzerindeki baskıyı artırmayı amaçladığını söyledi.

Filistinli yetkililere göre, İsrail'in saldırılarına başladığı 8 Temmuz'dan bu yana ölen Filistinli sayısı 1,115'e çıktı. Ölenlerin çoğunluğunu siviller oluşturuyor.

İsrailli yetkililer ise şimdiye kadar 3'ü sivil 56 kişinin öldüğünü açıkladı.

Netanyahu'dan uzun süreli operasyon uyarısı

Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze'de uzun süreli bir askeri operasyon yapılacağı uyarısında bulundu.

Netanyahu Hamas'ın yeraltı tünellerini imha etme amacına ulaşana kadar harekâta devam edeceklerini söyledi.

İsrail ordusu da askeri birliklerin Gazze'de Filistinli militanlarla birçok bölgede çatıştıklarını açıkladı.

İsrail askerleri Gazze'nin kuzeyinde helikopterlerden attıkları broşürlerle Filistinlileri bölgeden ayrılmalarını istedi.

'Müslüman ülkeler Filistinlileri silahlandırmalı'

Öten yandan İran dini lideri Ayetullah Hamaney, İsrail'i bir "kuduz köpek" gibi davranmakla suçladı ve tüm Müslüman ülkeleri "soykırıma karşı koymaları için" Filistinlileri silahlandırmaya çağırdı.

İsrail'in reddettiği 'Kerry planı'

İsrail'den Haaretz gazetesi ise ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin taraflara sunduğu ancak İsrail tarafından reddedilen ateşkes anlaşmasının taslak metnini ele geçirdiğini öne sürdü.

Haaretz'in iddiasına göre, taslakta 48 saat içerisinde bir haftalık ateşkesin tesis edilmesi öngörülüyordu.

Kasım 2012'de Kahire'de üzerinde anlaşılan ateşkesin şartlarının tekrar yürürlüğe sokulması, yeni bir ateşkesin ikinci şartı olarak dile getiriliyor.

Son olarak tarafların 48 saat içerisinde Kahire'de bir araya gelekerek ihtilaflı tüm konuları görüşüp "kalıcı çözümü sağlamak" amacıyla masaya oturmaları isteniyor.

Haaretz, İsrail'in Kerry'nin önerisini, ateşkes taslağında Hamas'ın askeri kabiliyetine dair hiçbir vurgunun yer almaması nedeniyle reddettiğini yazdı.