BIST 9.072
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.326,06
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Gazi'li Doçent Kur'an-ı Kerim'i şiirleştirdi

Kuran’ın şiirsel bir dille tercüme edilmesi ve halka aktarılabilmesi için uzun zamandır çalışma yürüten Suçin, ayetlerin Türkçe meallerini dizeler halinde şiirsel bir dille kaleme alarak, “Şiir Şiir Ayetler” adıyla kitaplaştırdı.

Abone ol

"Kitapçılar, bitmek tükenmek bilmeyen yaşam denizinin vefalı dinlenme adalarıdır. Gündelik yaşamın hayhuyu içinde kanat çırpmaktan ne vakit yorulsam, o sihirli kâğıt kokusuyla kendine çağırır beni ve bambaşka dünyalarında kelime kelime ağırlar.

Yine böyle bir günün ardından kendiliğinden sürüklendiğim Başkent'in büyük kitapçılarından birinde "din" başlığı altında dini kitapların sergilendiği raflara bakmaktaydım. Yan yana dizilmiş nefis baskılı Kur'an mealleri çekti dikkatimi. Önce birini sonra diğerini derken hepsini tek tek karıştırdım.

Kur'an'ın kendine özgü o dinamik ritmi, bu ritmin Türkçede de yakalanıp yakalanamayacağını düşündürttü bana.

Eve varır varmaz birkaç sureyi çevirmeyi denedim. Çevirdikçe, ortaya çıkan sonuç beni heyecanlandırdı. O gece sabaha doğru hâlâ ayaktaydım ve on yedi kısa surenin çevirisini bitirmiştim! Belli aralıklarla Amme Cüzü bitene kadar çeviri yapmaya devam ettim.

Benim çevirim, edebî zevke sahip entelektüel bir kitleyi hedeflemektedir. Amacım, bundan sonra Kur'an çevirilerini yapacak çevirmenler nezdinde küçük de olsa bir farkındalık oluşturmaktır."

Gazi Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Hakkı Suçin, işte son kitabı Şiir Şiir Ayetler'in önsözünde böyle anlatıyor macerasını.

Mehmet Akif Ersoy'un hayalini kısmen gerçekleştimeye çalışan bu kitap, Kur'an-ı Kerim hakkında merak uyandıracak bir çabanın ürünü.

Kuran’ın şiirsel bir dille tercüme edilmesi ve halka aktarılabilmesi için uzun zamandır çalışma yürüten Suçin, ayetlerin Türkçe meallerini dizeler halinde şiirsel bir dille kaleme alarak, “Şiir Şiir Ayetler” adıyla kitaplaştırdı.

Şiirsel bir dil yakalamak isterken Kuran mealinde anlam kaybına yol açıp açmadığı konusunda ise Suçin, “Ayetlerde söz konusu biçim, nihayetinde bir içeriği veya mesajı ifade eder. Bu nedenle çevirmen, bir taraftan kaynak metinde yaratılan işitsel estetik değerleri muhafaza etme, diğer taraftan metnin anlamını hedef dile taşımak gibi zor bir işi başarmak zorunda. Salihane bir niyetle bunu yaptım ve Akif’in de rüyası olan bir şeyi gerçekleştirmek istedim” diyor.

a8060c79-77d5-4c16-8df3-a24ae5b616b9-1.jpg