BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.423,96
HABER /  GÜNCEL

Gaziantep'te alternatif temiz yakıta geçiş

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, kent genelinde kademeli olarak “Alternatif temiz yakıta” geçme zorunluluğu getiriliyor.

Abone ol

GAZİANTEP'in sanayi şehri olmasına bağlı olarak gün geçtikçe artan nüfusu, sanayi tesislerinin sayısı, trafik yoğunluğu, konut sayısı, iklim ve meteorolojik özellikleri dikkate alındığında kentin, hava kirliliği her geçen gün artış gösteriyor.

Bu kapsamda harekete geçen Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü şehrin hava kalitesini ölçmek için çeşitli çalışmalar yaptı. Çalışmaların sonucunu açıklamak için Gaziantep Valiliğinde toplantı düzenlendi. Toplantıya, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu katıldı.

Şahin, toplantıda, özellikle ısınmanın yol açtığı kirliliğin önlenmesi için alternatif temiz yakıt kaynaklarına geçiş olacağını söyledi.

Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde kademeli bir geçişle temiz yakıt kullanılacağını anlatan Şahin, şöyle konuştu:

“İnsanımızı merkeze alıp çocuklarımızın geleceği adına şehrimizin geleceği adına bu kararların hızlı bir şekilde alınması gerektiğine inandık. Ve özellikle mahalle bazlı yaptığımız çalışmalarda her mahalledeki ölçümleri çıkarınca oradaki kullanılan yakıtların verileri elimizde komisyonumuzda da hem bunun geçiş tarihlerini belirledik. Hem de hangi mahaller olduğunu belirledik. Hem merkezi sistemde, hem bireysel sistemde vatandaşlarımızı zora sokmadan olacak şekilde planlarımızı yaptık.

Bizim 1 yıl içerisinde mahalle bazlı hava kirliliği yüksek olan mahallelerde temiz yakıta geçilmesi gerekiyor. Alternatif temiz yakıtlara geçiyoruz. Güneş enerjisi ve doğalgaza geçişi hızlandıracak şekilde çalışmalarımızı tamamladık. Bunların maliyetlerini aşağıya çekilecek şekilde Büyükşehir Belediyesi olarak yardımcı olacağız. 2. Mesele özellikle sanayiye giden işçi servisleri ile ilgili, bununla ilgili çok önemli bir karar aldık. Bunların yaşlarını gençleştiriyoruz.”

TEMİZ YAKITA GEÇİŞ KADEMELİ OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Şahinbey'de Beydilli, Güneş, 60. Yıl, Alleben, Kavaklık, Konak, Deniz, İstiklal ve 23 Nisan, Şehitkamil'de ise Kayaönü, Selimiye, Değirmiçem, Emek, Batıkent, Atatürk, İncilipınar, Güvenevler, Osmangazi, Pancarlı, Fatih, Sarıgüllük, Gazi ve Yaprak Mahallelerinin havası en kirli bölgeler olduğunu belirten Şahin, daha temiz bir hava soluyan Gaziantep'i hep birlikte inşa edeceklerini kaydetti.

Vali Ali Yerlikaya da kentte 2011 ile 2013 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hollanda Hükumeti işbirliğinden Kentlerde Hava Kalitesi Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi (KENTAİR) kapsamında hava kalitesini mevsimlere ve iklimlere göre tespit çalışması yapıldığını aktardı.

Mahalli Çevre Kurulu olarak kentteki hava kirliliğinin önlenmesine yönelik bazı kararlar aldıklarını bildiren Yerlikaya, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Önemli sanayi kentlerinden Gaziantep’in nüfusu sürekli artıyor. Şehrimizin trafik yoğunluğu, konut sayısı, iklim ve meteorolojik özellikleri nedeniyle hava kirliliğinde kış sezonunda artışlar görülüyor.

Bu kirliliği önlemek ve hava kalitesini artırmak için çeşitli çalışmalar yaptık. Bu amaçla Mahalli Çevre Kurulu olarak katı ve sıvı yakıt kullanımını sonlandırarak, kademeli olarak alternatif temiz yakıta geçilmesini kararlaştırdık."

Bu yılı geçiş senesi olarak değerlendirdiklerini belirten Yerlikaya, gelecek 3 yılda denetimlerin arttırılacağına dikkati çekti.

PROJENİN DETAYLARI

Büyükşehir Belediyesi 2015 yılı içinde “Pasif Örnekleme Çalışması” projesini hazırladı. Proje kapsamında kentin 29 noktasında 3 ay boyunca ölçümler yapıldı ve havası kirli mahalleler tespit edildi.

Çalışmalar sonucunda kirliliğin en aza indirilmesi ve şehrin hava kalitesinin artırılması için “Mahalli Çevre Kurulunda” katı ve sıvı yakıt kullanımının sonlandırılarak alternatif temiz yakıta (doğalgaz, güneş, jeotermal, ısı pompaları vb. yenilenebilir enerji kaynakları) geçilmesi zorunluluğu kararı alındı.

Öncelikle bölgesel hava kirlilik parametrelerinden partikül madde, kükürt oksit ve azot oksit değerlerinin yüksek olarak ölçüldüğü mahallelerde, ısınma amaçlı kullanılan katı ve sıvı yakıt kullananan iş yerleri ile sanayi tesislerinde bu atıkların kullanımı sonlandırılarak alternatif temiz yakıta geçilecek.

Ayrıca alınan karar doğrultusunda kademeli olarak 30 Ekim 2016, 2017 ve 2018 tarihine kadar merkezi ve bireysel sistem kullananlar ile Şahinbey (Beydilli, Güneş, 60.Yıl, Alleben, Kavaklık, Konak, Deniz, İstiklal, 23 Nisan), Şehitkamil (Kayaönü, Selimiye, Değirmiçem, Emek, Batıkent, Atatürk, İncilipınar, Güvenevler, Osmangazi, Pancarlı, Fatih, Sarıgüllük, Gazi, Yaprak) ve Nizip ilçe merkezindeki mahallelerde yer alan isale hattının ulaştığı bölgelerde katı ve sıvı yakıt kullanımı sonlandırılarak alternatif temiz yakıt kullanımı zorunlu hale getirilecek.

Ayrıca yeni yapılacak binalarda ruhsat aşamasında alt yapının uygun olduğu yerlerde alternatif temiz yakıt kullanımı zorunlu hale getirildi.

Öte yandan işçi ve personel yolcu taşımacılığı yapan araçları bakımsız ve yaşların büyük olması sebebiyle can ve mal güvenliği ile hava kirliliği açısından servis araçlarında yaş hadlerinin belirlenmesiyle ilgili “Ulaşım Koordinasyon Merkezi Başkanlığı”nın aldığı kararla 01.06.2016 tarihinden itibaren 16 yaş ve 01.06.2017 tarihinden itibaren ise 15 yaşa kademeli olarak indirilmesi kararı alındı. Karar yetkililerce sıkı takibe alınacak.

Bu arada sanayi tesislerinde temiz yakıtların kullanımının özendirilmesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün sanayi tesislerinde denetimlerinin artırılması konularına da önem verilecek.