BIST 9.071
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,48
HABER /  GÜNCEL

Gaziantep Şeyh Şamil Camisi dualarla açıldı

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Şeyh Şamil Camisi’nin açılışını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Vali Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin birlikte hizmete açtı.

Abone ol

Kuran’ı Kerim ve dualardan sonra mahalle halkına açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, Gaziantepli bir hemşehrisiyle birlikte güzel bir mekanın açılışında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Camilerin bir mektep, bir okul ve birleştirme mekanları olduğunu ifade eden Şahin, “Kardeşliğimizi ve gücümüzü arttırdığımız yerlerdir camilerimiz. Bu açıdan Yüce Mevlam bizi ezansız, bayraksız ve vatansız bırakmasın. Allahu ekber seslerini hiçbir zaman kulaklarımızdan, vatanımızdan ve topraklarımızdan eksik etmesin” dedi.

Bu caminin hep birlikte mahallede bir ilim yuvasına dönüştürmesi için gayret gösterilmesi gerektiğini aktaran Şahin, “Buarada bir olalım, iri olalım, diri olalım ve birlikteliğimiz devam ettirelim” diye konuştu.

Vali Ali Yerlikaya ise mahalle halkı olarak caminin hakkının verilmesi gerektiğini ve sabah namazları dahil tüm vakitlerde doldurulması gerektiğini ifade etti. 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ise 1 sene bu mahallede oturduğunu ve orta okul birinci sınıfı burada okuduğunu söyledi. Böyle güzel bir mabedin açılışında olmaktan mutluluk duyduğunu vurgulayan Görmez, camilerin medeniyetin kalbi olduğunu kaydetti.

Camiler olmadan şehirlerin taş ve beton yığını haline geleceğini anlatan Görmez, Müslümanların aslında temiz olan her yerde namazlarını kılabileceklerine işaret etti.

Camilerin sadece namaz kılmak için yapılmadığını, ibadet, bilgi, sevgi ve birlik merkezleri olduğunu vurgulayan Görmez, “Namaz kılarken hoca arkasını dönerek 'saflarınızı sıkı tutun' der. Zannetmeyin ki o çağrı sadece namazla ilgilidir. O çağrı aynı zamanda namazdan sonraki halimizle de ilgilidir. Safları sık tutmayı orada öğreniriz, sokağa çıktığımızda da birbirimize sahip çıkmayı, birbirimize yurt olmayı öğreniriz, birbirimizin derdiyle dertlenmeyi öğreniriz” diye konuştu.

Görmez, camilerin aynı zamanda birlik ve dirlik merkezi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bizim en büyük eksiklerimizden bir tanesi, bedenlerimizi buluşturuyoruz ama ruhlarımızı az buluşturuyoruz. İnşallah ruhlarımızı da buluşturacağız, kalplerimizi de birleştireceğiz. Camiler bizim aynı zamanda vahdet ve tevhid mekanımız. Sizin evlerinizde kıldığınız namazlar farzı yerine getirir. Allah'ın emrini yerine getirmiş olursunuz ama eksik kalır. Tam olabilmesi için birlik içerisinde aynı rahmana secdede buluşmalısınız. Namaz ne muhteşem bir ibadet. Günde 5 kez Allah ile buluşuyorsunuz ama aynı zamanda birbirinizle buluşuyorsunuz.”

SABAH NAMAZLARINDA CAMİLERİ DOLDURUN

Görmez, cemaatten camileri yalnız bırakmamalarını isteyerek, “Sadece cuma namazlarında değil, sabah namazlarında da bu mabetlerimizi dolduralım. Hanım kardeşlerimiz de sabahları camilere gelsin. Sabah namazı dahil buraları hep birlikte dolduralım. Evde namaz kılmak yok. Kalpleri birleştirmek için rahmanın huzurunda birlikte secde etmenin keyfine varmak için hep birlikte bu camileri dolduralım” şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ezanın bağımsızlığın en büyük simgesi olduğunu ifade ederek, “Bugün sabahleyin maalesef Kudüs'te ezanı yasakladılar. Uzun süredir konuşuluyordu ve tartışılıyordu. Halbuki ezanı yasaklamak, İslam'ın ve Müslümanların o topraklardaki tüm varlığını inkar etmek ve yok saymaktır” dedi.

Görmez, “Kudüs gibi Mekke ve Medine'den sonra Müslümanların en büyük merkezi, mabedi ve kutsal mekanda ezanın yasaklanması, tarih boyunca İslam'ın ve Müslümanların o topraklardaki bütün varlığını yasaklamak manasındadır. Bu kabul edilemez. Böyle yasaklarla bu büyük simgeler, şiarlar ortadan kalkmaz. Siz bir yerde müezzinlere ezan okutmayı yasaklarsanız, o şehrin ve ülkenin bütün halkı müezzin olur, ezanı birlikte okurlar, böylece o yasağı tanımadıklarını ifade ederler. Yüreklere pranga vurulmaz, kalplere yasak getirilemez. Varoluşumuzun şiarı olan simgeler, ibadetler, inanç özgürlükleri ortadan kaldırılamaz” diye konuştu.

Daha sonra Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik tarafından yapılan duanın ardından caminin açılışı yapıldı. Başkan Şahin, Vali Yerlikaya ve beraberindeki heyet ile caminin içinde incelemelerde bulunan Görmez, öğle ezanın okunması ile birlikte cami cemaatiyle namaz kıldı.

Yaklaşık 1 yıl önce yapımına başlanan Şeyh Şamil Camisi, bin kişi kapasiteli olup; ortalama bin 200 metre kare alanda hizmet verecek.