BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.294,65
HABER /  GÜNCEL

Gaziantep Düzbağ'ın temelini Başbakan Yıldırım atıyor

TÜRKİYE’nin ikinci büyük içme suyu projesi olan “Düzbağ İçmesuyu Projesi”nin temeli bugün Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılıyor.

Abone ol

GAZİANTEP'te dev içme suyu projesi için start veriliyor.

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, “Başbakanımızın bizim bu projemizin teme atma törenine katılması, bu projeye verdiği önemin bir göstergesidir. 6 Nisan'da Şehitkamil Kültür Merkezi'nde açılış ve temel atma töreni Başbakanımızın ve Bakanlarımızın katılımlarıyla en üst seviyede projemizi başlatmış olacağız” dedi.

Gaziantep’in içmesuyunun Kahramanmaraş’ın yer altı ve yer üstü kaynaklarından karşılandığını vurgulayan Sönmezler, “Bilindiği üzere Gaziantep halihazırda içmesuyu ihtiyacının yüzde 73’ü 52 kilometre mesafedeki Kartalkaya Barajı’ndan, yüzde 21’i 42 kilometre mesafedeki Mizmilli Kuyuları’ndan ve yüzde 6’sı ise şehir merkezi kuyularından karşılanıyor ve bu da yüksek elektrik maliyetleriyle getiriyor. Kartalkaya Barajı'ndan sonra 3 pompa istasyonundan kademeli olarak toplam 372 metre, Mizmilli yer altı suyu kaynaklarından sonra yine 3 pompa istasyonundan kademeli olarak 550 metre şehir içinde açılmış bulunan münferit kuyular ve suyun şebekeye dağıtımı işleminde ise farklı kademelerde terfi, yani suyun taşınmak üzere pompalanması işlemi yapılmakta ve bu işlemler ciddi maliyetlere sebep olmaktadır” şeklinde konuştu.

Mevcut su kaynaklarından alınan suyun şehre ulaştırılabilmesi için yapılan bu terfilerde, GASKİ yıllık bütçesinin neredeyse dörtte birinin kullanıldığı düşünüldüğünde, yeni bir su kaynağı bulmak, Gaziantep için temel ihtiyaçlardan biri haline geldiğini vurgulayan Sönmezler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geleceğin Gaziantep’i ve Türkiye’si için yüksek enerji bedelleri ödeyerek şehrin içme suyu ihtiyacını yönetmek, uzun vadede mantıklı ve sürdürülebilir değildir. Gaziantep'e, enerjiden bağımsız bir şekilde su getirmek ve uzun yıllar boyunca su kesintisi yaşatmadan, kaliteli ve uygun maliyetli su sağlamak için yapılan çalışmalar, ihtiyacın, Gaziantep'e 130 km mesafede, Düzbağ Beldesi’nde bulunan Göksu Çayı'ndan karşılanabileceğini göstermiş ve Düzbağ Projesi ortaya çıkmıştır.”

GAZİANTEP'E TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 2. İÇMESUYU PROJESİ GELİYOR

GASKİ’nin projesini yaptığı Düzbağ Projesi, Gaziantep’in bir kurtuluş reçetesi olacağını dile getiren Sönmezler, “Düzbağ başlangıçta regülatöre dayalı olarak çözümlenecek, regülatörün bitmesiyle Gaziantep yüzde 75 mertebesinde daha uygun maliyetle suya kavuşacak. Barajın bitmesiyle de tamamen cazibeyle, herhangi bir enerjiye ihtiyaç olmadan Gaziantepliler bu suya kavuşmuş olacaklar” dedi.

Türkiye’nin en büyük 2. İçme Suyu Projesi olarak hayata geçecek olan Düzbağ Projesi kapsamında, 103 kilometrelik bir mesafeden getirilecek su için, 2.6 metre çaplı borulardan oluşan bir isale hattı inşa edileceğini belirten Sönmezler, isale hattının şehre doğal eğimle su temini amacını sağlayabilmesi için 3 bin 600 metre uzunluğunda, 5.6 metre çapında bir tünel açılacağını söyledi.

Yaklaşık 7 yılda tamamlanacak baraj yapısını bekleyerek, mevcut nüfusun su ihtiyacını şansa bırakmak gibi bir yol seçilemeyeceğini ifade eden Sönmezler, “Öncelikli ara çözüm olarak şehre su temini sağlayacak bir regülatör yapısı oluşturulacak. Sonrasında baraj yapısına entegre olacak bu regülatör ve isale hattı sayesinde su, elektrik enerjisinden bağımsız olarak, doğal eğimle, şehre kadar iletilecek ve Düzbağ Barajı tamamlanana kadar Gaziantep'in su ihtiyacı temiz ve uygun maliyetli bir şekilde karşılanacak” diye konuştu.

PROJE 2 AŞAMADAN OLUŞUYOR

Birinci ishale hattının 103 kilometre isale hattı ve regülatör yapılması planlanmakta. Proje İstanbul'a su temin edilen Melen Projesi’nden sonra Türkiye'nin 2. büyük projesi olacak. 

2016 yılında inşaat ihalesi yapıldı ve Kalyon İnşaat ile 898.000.000 TL bedelle sözleşme imzalandı. 07.02.2017 tarihinde yer teslimi yapılarak işe başlandı. 730 günde; yani 2019 yılında tamamlanması planlanıyor.

İkinci aşamada DSİ tarafından projesi ve inşaatı yapılacak baraj ile Gaziantep’e tamamı kesintisiz su temini sağlanacak.

PROJENİN FAYDASI

Gaziantep her yıl 100 milyon TL su temini için enerjiye bedel ödediğini aktaran Sönmezler, her yıl bütçesinin yüzde 25’nin enerji harcamalarına gittiğini söyledi.

Düzbağ Projesi ile Gaziantep’in hem ucuz, hem daha kaliteli hem de enerjiden bağımsız bir su temini sistemine sahip olacağını dile getiren Sönmezler, projenin toplamda 1.800.000.000 TL’ye mal olacağınnı kaydetti.