BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.323,98
HABER /  SAĞLIK

Gay ne demek gay nedir heteroseksüel ve homoseksüel farkı nedir?

Seren Serengil'in sevgilisi Özay Bakır'ın gay olduğu iddia edildi. Peki Gay nedir, gay ne demektir? Birinin gay olduğu nasıl anlaşılır? Peki heteroseksüel, homoseksüel, lezbiyen, gay, biseksüel gibi sözcükler ne anlama geliyor?

Abone ol

Şarkıcı-sunucu Seren Serengil'in ayrıldığı sevgilisi Özay Bakır'ın gay olduğu iddia edilmişti. Sosyal medyada hızla yayılan dedikodular sonrası Seren Serengil, iddiaları yalanlayan bir açıklama yaptı. Peki nedir gay ne demek, bir kişinin gay olduğu nasıl anlaşılır? homoseksüel ve heteroseksüel farkı nedir? 

Gay ne demek; gay sözcüğü hem erkek eşcinselleri, hem de kadın eşcinselleri (lezbiyen) tanımlamak için kullanılan uluslararası bir ifade haline gelmiştir. Fakat ülkemizde, her nedense, "gay" dendiğinde yalnızca erkek eşcinseller anlaşılıyor ve kadın eşcinsellere sadece lezbiyen deniyor. Gay, eşcinsel kişi (genellikle erkek). Fransızca gai kökünden gelmektedir. Aslen "neşeli, umursamaz" ve "canlı renkli, gösterişli" anlamlarına gelen "gay" tabiri 1960'lı yıllardan itibaren erkek eşcinseller tarafından kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İngilizce'deki gay kelimesinin diğer (neşeli , umursamaz vs..) anlamlarının kullanımı zamanla yok olmaya yüz tutmuş, eşcinselliği ifaade eden bir kelime olarak kabul görmeye başlamıştır. Kadın eşcinsel anlamına gelen lezbiyen kelimesi ise 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır. Bu konudaki eksikliği gidermek için ilk olarak erkek eşcinsel anlamında kullanılan gey kelimesi zamanla eşcinsel kişi olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Türkiyede gay kelimesi erkek eşcinseller için , lezbiyen kelimesi bayan eşcinseller için kullanılmaktadır. Eşcinsellere verilen adlardan en çok kullanılanlardan biri yabancı bir dilden aktarılmış olan homoseksüel kelimesidir. Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlüğü’nde homoseksüelin karşılığı ise; cinsel isteklerini kendi cinsinden kimselerle yatıştırmak huyunda olan kimsedir.

Biseksüel ne demek; Biseksüellik, her iki cinsiyetten olan insanlara karşı cinsel olarak ilgi duyma, ve onlarla duygusal veya cinsel bir ilişki içine girme potansiyelidir. Biseksüel bir kimse hem erkek hem de kadınla birlikte olabilir. Pekçok kimse her iki cinsiyetten kişilerle cinsel etkinlik içine girer, ancak kendilerini biseksüel olarak tanımlamaz. Benzer şekilde, bazı diğer insanlar da yanlızca bir cinsiyet ile cinsel ilişkiye girerler veya hiç cinsel ilişkiye girmezler, ancak yine de kendilerini biseksüel olarak tanımlarlar. Bir kimsenin biseksüel olup olmadığını saptamaya yarayacak bir davranışsal "test" yoktur.

Heteroseksüel ne demek; Heteroseksüellik romantik açıdan karşı cinse ilgi duyma durumu olarak bilinmektedir. Duygusal ve cinsel açıdan kadınlara (erkeklere) ilgi duyan erkeklere (kadınlara) heteroseksüel denilmektedir. Heteroseksüel kelimesi, "farklı" anlamına gelen Yunanca heteros ve "cinsiyet" anlamına gelen Latince sex sözcüklerinden gelmektedir. Heteroseksüellik normal sayılan cinsel ilişkiyi tanımlar. Heteroseksüel ilişki ve evlilik tüm dünyada resmi olarak geçerlidir. Heteroseksüeller doğal üreme yöntemleriyle ürerler.

Homoseksüel ne demektir; Aynı cinsten olan kişilerle cinsel ilişki kurmayı ifade ederk. Homoseksüel olan kadınsa kadınlarla, erkekse erkeklerle ilişkiye ilgilidir. Eşcinsel kadınlar için lezbiyen, eşcinsel erkekler için gay kavramları da kullanılır.

Seren Serengil'in sevgilisi gay mi ağlayarak gerçekleri anlattıSeren Serengil'in sevgilisi gay mi ağlayarak gerçekleri anlattıSeren Serengil'in sevgilisi gay mi ağlayarak gerçekleri anlattıHABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN