BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,48
HABER /  GÜNCEL

Gauck Almanya'nın yeni cumhurbaşkanı

Almanya'nın 11'inci Cumhurbaşkanı, Doğu Alman kökenli eski Protestan rahibi, insan hakları savuncusu Joachim Gauck oldu.

Abone ol

Eski bir Doğu Alman insan hakları savunucusu ve Protestan rahibi olan Joachim Gauck Almanya'nın yeni cumhurbaşkanı olarak seçildi.

Özel bir meclisin yaptığı oylamada Gauck ilk turda 1228 geçerli oydan 991'ini alarak, beş yıllık bir süre için ülkenin 11. Cumhurbaşkanı oldu.

Gauck'un karşısındaki tek rakip, Nazi savaş suçlularının peşinden gitmesiyle bilinen Beate Klarsfeld'di.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Doğu Almanya kökenli.

BBC muhabiri Stephen Evans, 'Gauck'un seçilmesinin Almanya'nın birleşmesi sonrası başbakanlığın yanı sıra cumhurbaşkanlığının da Doğu Almanya'da büyümüş bir lider tarafından üstlenildiğini, bunu bir zamanlar pek az kişinin hayal edebileceği' yorumunu yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bundan iki yıl önce Joachim Gauck'un cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkarak, kendi partisinden Christian Wulff'a destek olmuş ve Wulff'un bu göreve gelmesini sağlamıştı.

Ancak Christian Wulff'un mali usulsüzlüklerle ilgili bir skandal ardından istifa etmesi üzerine, cumhurbaşkanlığı koltuğu boş kaldı.

Din adamı Joachim Gauck'un Almanya'da hiçbir siyasi parti ile doğrudan bağlantısı bulunmuyor.

72 yaşındaki Gauck, Doğu Almanya'daki muhalif faaliyetleri ve Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra gizli polis Stasi'nin arşivlerini inceleyerek polisin işlediği suçları ortaya çıkarması ile tanınıyor.

Almanya'da cumhurbaşkanlarının günlük siyasete yön verme gibi bir görevi yok. Ülkede ahlaki bir otorite olarak görülen Almanya cumhurbaşkanı çoğunlukla törenlerde rol alıyor.

Adı bir konut kredisi skandalına karışan ve görevini kötüye kullandığı iddia edilen önceki cumhurbaşkanı Christian Wulff istifa etmesinde, mali usulsüzlük iddialarını araştıran savcıların federal parlamentodan dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmesi etkili oldu.