BIST 9.126
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.325,28
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

O gezegenin jeolojik haritası çıkarıldı

Astronomlar ilk kez Asteroid Kuşağı dışında yer alan bir gezegenin uydusunun eksiksiz jeolojik haritasını çıkardı.

Abone ol

Amerikalı astronomlar, Jüpiter’in en büyük uydusu Ganymede’nin eksiksiz haritasını çıkardı. Yapılan çalışmayla ilk kez Asteroit Kuşağı’nın ötesinde yer alan bir gezegenin uydusunun yüzeyinin küresel ölçekteki eksiksiz jeolojik haritası çıkarılmış oldu.

NASA’ya ait uzay araçları Galileo ile Voyager 1 ve Voyager 2'nin çektiği en iyi görüntülerin bir araya getirilmesiyle çıkarılan harita, teknik olarak Ganymede’nin yüzeyinin çeşitli jeolojik özelliklerini resimliyor. Harita, Güneş Sistemi’nin tarihi gelişimi boyunca oluşumu ve evrimi süren uydunun jeolojik özelliklerini ayrıntılı olarak gösteriyor. Bu özellikler, Ganymede’nin iç yapısının evriminin yanı sıra uydunun yüzeyine gömülü durumdaki yapıların evrimine ışık tutuyor. Haritada yer alan jeolojik özellikler, Ganymede'nin, yakınındaki diğer Jüpiter uyduları olan  “lo”, “Europa” ve “Callisto” ile arasındaki dinamik etkileşimlere ilişkin de bilgiler veriyor.

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, kurumun bilim uzmanı ve gezegen bilimci Wes Patterson ile Wheaton College yüksekokulundan Geoffrey Collins’in başkanlığındaki bilim ekibi tarafından hazırlanan harita, ABD Jeolojik Araştırma Kurumu tarafından yayımlandı.

Petterson, çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Ganymede’nin yüzeyinin tamamını haritalandırmamız sayesinde, bu, gerçekten de benzersiz uydunun oluşumu ve evrimine ilişkin bilimsel sorulara daha eksiksiz cevaplar verebileceğiz" dedi.

Ganymede'nin özellikleri

İlk kez ünlü İtalyan astronom Galileo Galilei tarafından 1610’da keşfedilen buzlarla kaplı Ganymede, Jüpiter’in yanı sıra Güneş Sistemi’nin de en büyük uydusu olma özelliğini taşıyor. Jüpiter’in varlığı teyit edilen 67 uydusundan 7’ncisi olan Ganymede 5262 kilometrelik bir çapa sahip. Ganymede, bu büyüklüğüyle Güneş Sistemi’ndeki Merkür ve cüce gezegen Plüton’u geride bırakıyor.

Ganymede’nin bir diğer özelliğiyse Güneş Sistemi’nde yer alan uydular arasında kendi manyetosferi olan tek uydu olması. Bu, Ganymede’nin, içinde barındırdığı elektrik yüklü parçacıkları kontrol eden bir manyetik alana sahip olduğu anlamına geliyor.