BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,59
ALTIN 2.495,61
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Gandi'den türbanlıları kızdıracak sözler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme işikin soruları yanıtladı

Abone ol

12 Haziran seçimlerine kısa bir süre kala bir biri ardına açıkladığı seçim vaatleriyle gündeme oturan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon'dan Deniz Baykal'ın adaylığına, genel aftan seçim hedeflerine kadar çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Başörtüsü sorununa değinen Kılıçdaroğlu,"Anadolu'da çok sayıda başörtülü kadınla dertleştik. Hiçbirisi bana başörtüsü sorundur demedi. Bu sorunu hep erkeklerden duydum" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt, Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan ve CHP muhabiri Ezelhan Üstünkaya ile görüşmesinde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından önemli başlıklar şöyle:

BAYKAL VE SAV'IN DURUMU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in 'kimsenin garantisi yok' açıklamasıyla ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, Baykal ve Sav'ın adaylığına ilişkin, "Partiye uzun yıllar hizmet etmiş insanlara biz böyle önyargı ile yaklaşmak gibi bir anlayışın içinde olmayız. Garantiyi Parti Meclisi verir. Çok samimi olmak lazım. MYK'da mesela bazı isimlerle (Fikri Sağlar) ilgili kararlar aldık. Partiye geri gelsinler diye. PM kabul etmedi" dedi.

BAŞÖRTÜLÜ ADAY

Başörtülü yazarlardan 'CHP başörtülü aday göstersin CHP'ye oy veririz' diyenler olduğunun hatırlatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Adaylık için kılık kıyafet koşulu yok ki. Adaylık için bizim aradığımız kriterler var. Nedir o kriter? Hangi adayla biz daha fazla oy alırız. Bunun arayışı içindeyiz. Başörtülü birisi geldi başvurdu biz de aday gösterdik diyelim. Ama Genel Kurul'a girerken İç Tüzüğün getirdiği kurallar içinde Meclis'e girecek. Geçmişte MHP böyle bir şey yaptı. Herkes saygı duydu. Anadolu'da çok sayıda başörtülü kadınla dertleştik. Hiçbirisi bana başörtüsü sorundur demedi. Bu sorunu hep erkeklerden duydum" diye konuştu

CHP'NİN OY ORANI

Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarına da değinen Kılıçdaroğlu, çıkan sonuçlardan memnun olduğun ancak 3 alanda sıkıntı yaşadıklarını açıkladı:

"İyi, fena değil. Üç alanda sorunumuz var. Esnaf ve sanatkârda, çiftçilerde ve ev kadınlarında. Ev kadınlarına, aile sigortasının iyi anlatılması lazım. Mazotun 1.5 lira olacağını, fındık borsasının Karadeniz'e kurulacağını çiftçilere iyi anlatmamız lazım. Esnaf ve sanatkâr için de AVM'ler emekli olduktan sonra çalışan esnafin aylığından kesilen sosyal güvenlik destek priminin kaldırılacağı yönündeki politikamızın iyi anlatılması lazım. Anlatılırsa istediğimiz oyu alırız."

OYUMUZ YÜZDE 29.5

"Anketlerden bana bugün gelen rakam yüzde 29.5 civarında. Koyduğum bir ölçü yok. Ama genel başkan olduğumda sordular. Hedefimiz yüzde 40'ı yakalamak dedim. Yüzde 40'lık hedefi yakalayabilirsek..."

ERGENEKON SANIKLARININ ADAYLIĞI

Ergenekon davasının sanıklarından Haberal, Özkan, Balbay'ın milletvekili adayı olmalarıyla ilgili ise sürecin 'normal' olduğunu söyledi:

"Adaylık için sen başvurma, sen başvur söz konusu olmaz. Nasıl aday olunacak yasalarda tanımlanıyor. Biz bir etik sözleşmemiz var onu imzalatıyoruz. Dolayısıyla onun dışında aradığımız bir şey yok. Tutuklu olanlarla ilgili de kamuoyu yoklaması yaptırıyoruz. Alınsın diyenler de var, alınmasın diyenler de. Eğilim nedir göreceğiz. Bize oy getirecekse niye göstermeyelim. Sonuçta mahkûm olmuş değil. Özel olarak yasak getirmek, toplumsal baskı ile milletvekili seçilmesine engel olmanın doğru olmadığı kanısındayım. Siyaseten de doğru değil. Ama ne olur, yasalar öngörmüş. Yargıç istiyorsa, eğer terör suçu dolayısıyla serbest bırakılmasında sakınca varsa, serbest bırakmayabilir. Nitekim Sayın Kanadoğlu'nun açıklamaları da vardı."

GÜLEN AÇIKLAMASI

"Seçim bildirge çalışmanızda dini cemaatlere daha saygılı bir yaklaşım olacağı yansıdı? İsa Gök'ün Meclis'teki Fethullah Gülen açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi.

"Parlamento kürsüsünden milletvekili, siyasetçi olmayan kişilerin adını vererek eleştiri yapmanın çok doğru olmadığı kanısındayım. Sonuçta sizin muhatabınız iktidardır. İktidarı eleştirebilirsiniz yerden yere vurabilirsiniz hatalarını söyleyebilirsiniz. Ama orada doğrudan milletvekili dışında kişileri alıp eleştirilerin odağına koymanız doğru değil."