BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.437,22
HABER /  MEDYA

Gülen Cemaati legal görünümlü illegal yapı mı?

Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır, "legal görünümlü illegal yapı" olduğu iddia edilen Gülen cemaatini yazdı.

Abone ol

Ruşen Çakır, MGK bildirisinde "legal görünümlü illegal yapılarla mücadele" tanımının Gülen Cemaati için yapıldığını savundu.

Paralel yapılanmanın konuşulduğu son MGK toplantısın sonrası Gülen cemaati, kırmızı kitaba girecek mi? İktidar cemaat kavgasında son durumu bugünkü yazısında ele alan Ruşen Çakır, legal -illegal tartışmalarına kendi bakış açısını sıraladı:

-Cemaat in "sivil" ve "sivil olmayan" iki ayrı kanadı bulunuyor.
-Bu iki kanat birçok durumda birbirlerinden tamamen farklı pozisyonlar alabiliyor.
-İki kanat arasındaki koordinasyonu hareketin merkezi, daha doğrusu Fethullah Gülen'in kendisi sağlıyor.
-17 Aralık sürecinden itibaren kanatlar arasındaki ayrımlar büyük ölçüde kalktı.
-Cemaat'in hükümete karşı saldırılarını yoğunlaştırdığı ilk aşamada "sivil olmayan kanat"ın yaklaşımları egemen oldu.
-Erdoğan'ın peş peşe elde ettiği seçim başarılarının ardından Cemaat savunmaya geçince "sivil kanat" daha fazla öne çıkar oldu.

KARA DÖNEM

Çok partili hayata geçildikten sonra İslami cemaatlerin yasadışı "yasadışı" kaldı ama varlıklarının "meşru" olduğunu ifade eden Çakır, bu durumun tersine çevrilmeye doğru gittini yazdı. Muhafazakar br iktidarın döneminde Gülen cemaatinin legal görünümlü illegal yapı' ile anıldığına dikkat çeken yazar, gelinen noktayı böyle anlatıyor:

"Gülen Cemaati'nin hiç de sütten çıkmış ak kaşık olmadığını bilen biriyim. Ancak ne kadar haklı temellere dayanırsa dayansın, İslami bir yapılanmanın yine İslami bir iktidar tarafından devlete yönelik önde gelen tehditlerden biri olarak gösterilmesinin orta ve uzun vadede çok ciddi sonuçlara yol açacağı, bu süreçten genel olarak İslami camianın zararla çıkacağı da muhakkaktır.

Gelinmekte olan bu noktayı şubat ayı başındaki bir yazımda "İslami hareketin kendi büyüsünü kendi elleriyle bozması" olarak nitelemiştim. O yazımın son paragrafını bugün tekrarlamakta bir sakınca yok: "Yıllar sonra bugünkü argümanların, ayrıntıların çoğu unutulacak, esas olarak İslami iddialı iki yapının birbirine karşı amansız bir savaş yürüttüğü, birbirini alabildiğine yıprattığı hatırlanacak. Kimsenin kazanacağını sanmıyorum, velev ki taraflardan biri galip çıksın, bu durum onun haklılığının kanıtı olarak da görülemeyecek. Ama muhafazakâr camianın gelecek kuşakları için bu günler kesinlikle 'kara bir dönem' olarak hatırlanacak."