BIST 9.723
DOLAR 32,54
EURO 34,82
ALTIN 2.443,17
HABER /  DÜNYA

Galataport, 702 milyon TL’ye gitti

Galataport olarak bilinen İstanbul Salıpazarı Liman Sahası Özelleştirme İhalesi’ni 702 milyon dolarlık en yüksek teklif ile Doğuş Holding ka...

Abone ol

Galataport olarak bilinen İstanbul Salıpazarı Liman Sahası Özelleştirme İhalesi’ni 702 milyon dolarlık en yüksek teklif ile Doğuş Holding kazandı. Açık artırma usulü ile yapılan ihaleye 5 firma katıldı.
Galataport olarak bilinen ve Karaköy’den Tophane’ye kadar uzanan bin 200 metrelik sahil şeridini kapsayan İstanbul Salıpazarı Liman Sahasının 30 yıllık işletmesi için dev ihale bugün yapıldı. Özelleştirme İhalesi Başkanlığı’nda yapılan ihaleye 5 firma katıldı. Komisyon başkanlığını Ahmet Aksu’nun gerçekleştirdiği ihale, ABD Doları üzerinden peşin ödeme esasına göre yapıldı. 1 elemesiz tur ve 2 elemeli turun ardından açık artırma usulüne gidildi.
İhaleye; Doğuş Holding, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret, Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Global Yatırım Holding-Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı-Delta Proje İnşaat Turizm ve Sanayi Ortak Girişim Grubu katıldı.
İstanbul Salıpazarı Liman Sahası Özelleştirme İhalesi’nde 1. elemesiz turun en yüksek teklifi 375 milyon dolar oldu. Elemesiz turun ardından Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu 1. elemeli turda en düşük teklifle elendi. 1. turun en yüksek teklifi ise 525 milyon dolar olarak açıklandı. Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 2. Elemeli turda en düşük telifle ihaleye veda etti. İhale, Doğuş Holding, Alsim Alarko ve Global Yatırım Holding-Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı-Delta Proje İnşaat Turizm ve Sanayi Ortak Girişim Grubu ile devam etti.
Elemeli turun ardından ihale açık artırma usulü ile devam etti. Açık artırma öncesi sırasıyla Doğuş Holding ve Alsim Alarko mola istedi. Molaların ardından 701 milyon dolar ile başlayan açık artırma, 1 milyon dolar artırma rakamı ile sürdürüldü. Açık artırmanın ilk teklifini 702 milyon dolar ile Doğuş Holding verdi. Verilen rakama artırma yapmayan diğer 2 firma ihaleden çekilmek zorunda kaldı.

“İSTANBUL’A MARKA DEĞERİ KATACAK BİR PROJE”
İhale sonucu İstanbul Salıpazarı Liman Sahasının 30 yıllık işletmesi 702 milyon dolar ile Doğuş Holding’in oldu. İhale sonrası basın açıklaması yapan Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, yapılacak olan çalışmanın 3 yıl içinde tamamlanmasını planladıklarını söyledi. Akhan, 350-400 milyon dolarlık yatırım ile marka şehir olan İstanbul’a marka değeri katacak bir proje yapmayı planladıklarını bildirdi. Galataport İhalesi’nin peşin ödeme bedeli üzerinden ihale sonuçlandığını kaydeden Akhan, ödemeyi peşin yerine taksitli ödeme seçeneğini tercih edeceklerini dile getirdi.

GALATAPORTA İKİNCİ İHALE YAPILDI
Galataport ihalesi ilk kez 2005 yılında yapılmıştı. O dönem 49 yıllık işletme hakkını kapsayan ihalede en yüksek teklifi 3 milyar 538 milyon Euro ile Mehmet Kutman’ın sahibi olduğu Global Yatırım Holding-İsrailli Sami Ofer ortaklığı vermişti. Ancak bu ihale, 2006 yılında Danıştay tarafından iptal edilmişti.