BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,73
ALTIN 2.485,97
HABER /  DÜNYA

G20'nin zengin sıralaması! Türkiye listede kaçıncı?

TÜRKİYE'nin de yer aldığı G20 zirvesi Almanya'da yapılırken, ülkelerin ekonomik güçleri de sıralandı. Türkiye bu listede alt sıralarda yer alsada ilk çeyrekte en çok büyüyen döndüncü ülke olmayı başardı.

Abone ol

Dünyanın dolar bazında en büyük ekonomisine sahip 19 ülkesi ve Avrupa Birliği'nden oluşan G20 ülkeleri zirvesi, bugün Almanya'nın Hamburg kentinde başlıyor. 19 ülke ile AB üyeleri dünya nüfusunun 64'ünü temsil ederken, dünya ekonomisin ise yüzde 80'inine sahipler.

Peki G20'nin en zengin ülkesi hangisi? Türkiye kaçıncı sırada bulunuyor? Birinci sıradaki ülke şaşırtıcı ancak kişi başı gelire bakıldığında sıralama değişiyor.

Türkiye en zenginlerin sıralandığı listede 14. sırada bulunuyor. Alt sıralardaki yerine karşılık ilk çeyrekte G20'de en fazla büyüyen dördüncü ülke Türkiye oldu. İlk üç sırada Çin, Hindistan ve Endonezya bulunuyor.

İşte G20 ülkelerinin zenginlik sıralaması ve kişi başına düşen gelirleri;

Türkiye'nin G20'deki yerini belirleyen asıl faktör, ekonomik büyüklükten ziyade stratejik konumu. Uzmanlar, bölgesel gelişmeler düşünüldüğünde Türkiye'nin G20 içerisindeki öneminin yeni dönemde daha da artacağı görüşünde.

TÜRKİYE SUUDİ ARABİSTAN'I GEÇTİ

Türkiye, 2016 yılı verilerine göre en zengin ülkeler sıralamasında 14. sırada bulunuyor. Türkiye'den sonra ise Suudi Arabistan, Arjantin ve Güney Afrika listenin son sıralarında yer alıyor. 856 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan Türkiye ekonomisinin en yakın rakipleri ise Endonezya, Meksika ve İspanya.

KÖTÜ NOT İŞSİZLİKTEN

Ülkemizin karnesindeki kötü not ise işsizlikten geliyor. Türkiye yüzde 11,7 oranındaki işsizlik rakamıyla G20 ülkeleri içindeki en başarısız üç ülkeden biri. İşsizlikte yüzde 27,7 ile Güney Afrika birinci, yüzde 13,6 ile Brezilya ikinci sırada yer alıyor.