BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,98
ALTIN 2.434,97

Futbolun Türk Turizmindeki Yeri

İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş önemi günden güne artan futbol turizmini kaleme aldı

İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş önemi günden güne artan futbol turizmini kaleme aldı. Spor kulüplerinin konaklama ve kamp organizasyonları için tercih ettikleri bölgeler ve otellerde nelere dikkat ettiklerini inceledi ve Türk futbolunun UEFA PRO  lisanslı genç teknik adamlarından Emrah Bayraktar’ın futbol ile ilgili uzman bilgilerini paylaştı.

Futbol dünyada vazgeçilmez bir tutku ve milyonlarca futbol severi peşinde sürükleyen toplumlara mal olmuş bir spor… Ülkemizde de futbolun yeri tartışılmaz. Sezon başı, sezon ortası kampları derken haftalık maç periyotları yoğun bir şekilde devam ediyor… Devre arası kamplarını tamamlayan takımlar lige kaldıkları yerden devam ederken, kamp döneminde özellikle Antalya başta olmak üzere iklimsel özellikleri uygun olan bölgelerde hareketli günler yaşandı.

Türk turizminde önemi günden güne çoğalan ve yurdumuzun çok farklı bölgelerindeki otellerin belirli dönem aralıklarında daimi misafiri olan kulüplerimizin turizme gelir ve katkısı da giderek büyüyor. Yurt dışından PSV Einhoven, Werder Bremen , Dinamo Moskova gibi bir çok ünlü kulüp kamp için ülkemizi tercih ederken Fenerbahçe, Galatasaray , Beşiktaş, Trabzonspor, Bursa  başta olmak üzere bir çok kulüp kamp organizasyonları için otellerimizi ortama 1.5 hafta kullanarak, kendilerini yeniliyorlar. İşte bu noktada da yaz aylarında sıkça turist kafilelerini taşıyan otobüslerin yerine bir çok farklı yerli ve yabancı kulüp otobüsünü görmek mümkün.Artık otellerimiz için ciddi bir gelir kaynağı haline gelen kamp dönemleri  rekabeti, bu doğrultuda konaklama ve ağırlama hizmetlerini de ön plana çıkarıyor.

Futbol klüpleri hangi otellerde konaklama yapmak ister, bir oteli niçin tercih eder ve nasıl hizmet almak ister gibi bir çok sorunun cevabı için  akademik kariyeri ile Türk futbolu için gecesini, gündüzüne katan başarılı teknik adamı Emrah Bayraktar’ında konuyla ilgili bakış açısını da sizlerle paylaşmak istedim.

Futbol Kulüpleri Kamplarını Nasıl, Hangi Dönemlerde ve  Nerelerde Yaparlar ?

I. II. III. Kamp dönemi diye devam eden Haziran-Temmuz-Ağustos dönemlerinde iklimin yumuşak olduğu sezon başı kampları kış turizminde önemli yer tutan bölgelerin futbol turizminde,  yazın  tercih edildiği bölgelerdir. Bolu, Kızılcahamam, Gerede, Ilgaz, Erciyes, Kartepe, Davraz gibi bölgeler ve bu bölgelerdeki oteller yaz aylarında futbol kulüplerinin tercihi. II.ve III. Kamp dönemlerinde ise az aylarının gözdesi olan Antalya bölgesi ve otelleri kullanılıyor.

Büyük Kulüpler bulundukları otelde yalnız yada az takımla konaklamayı seçerken çok fazla takımın bir arada kamp yaptığı otelleri üst düzey kulüpler tercih etmemeye dikkat ediyorlar. Zıttına düşük bütçeli kulüpler ise bir arada kalınan otelleri kullanarak aynı zamanda da bir arada hazırlık maçları yapabiliyorlar.

Devre Arasının Yıldızı Antalya

Antalya Lara Bölgesi ve otelleri başta olmak üzere Side ve Kemer Bölgesi dikkatleri çekerken Belek bölgesi de hizmet kalitesiyle öne çıkıyor. Amatör kulüplerden profesyonel kulüplere kadar birçok futbol kulüpleri özel turnuvalar, sponsor konaklama imkanları, organizasyonlar derken adeta Antalya’yı mesken tutuyorlar. Yoğun geçen kamp günlerinde ,dinlenme zamanlarında paintball, animasyon gösterileri, çevre turlarına katılarak ve konserleri izleyerek futbolcular stres atıyorlar.

Ne Kadar Ekmek, O kadar Köfte

Bir takım oluşturulurken bütçeye göre nasıl transfer yapılıyorsa konaklayacağınız otelin belirlenmesinde de bütçe önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Dış etkenlerden uzaklaşıp hedefe ulaşmak için konsantrasyonunu  toparlayıp kampa çekilen kulüpler iyi bir kamp dönemi geçirerek lige hazırlanırken konaklama yapmış oldukları otellerin sunmuş oldukları imkanlarda önem kazanıyor.

 Bir Otelin Bir Takımı Ağırlamadaki Tecrübesi Nedir?

Oteller spor kulüplerini ağırlamakta büyük yol kat ederken futbol kulüplerinden gelen talepleri çok iyi değerlendirip iyi bir kamp dönemi geçirmeleri için özel profesyonel ekipler kuran otel yönetimleri daimi tercih için hizmet ve servis sunuyor.

Bir Futbol Takımı Oyuncuları  Sadece Turist Değildir…

Yoğun geçen kamp günlerinde antrenmandan antrenmana zamanla yarışan futbolcuların bir antrenmandan sonra diğer bir antrenmana geçen sürede kaliteli bir istirahat yapması çok  önemli, kamplar tatil yapmak için değil sezona hazırlanmak için yapılan çalışmalardır.

Eşofman,Malzeme Deyip Geçmeyin

Bir otelin vermiş olduğu hizmetler arasında spor kulüpleri için çok önemli bir ayrıntıdır.

Spor kıyafetlerinin ve eşyalarının temizliğini yapılarak kurutulup, bir sonraki antrenmana hazır hale getirilmesinden tutunda, bir toplantı yapılacağı zaman kullanılacak salonlar, ve dinlenme alanlarına kadar her ünite ayrı bir değer taşıyor.

Oyuncuların genelde iki kişi kaldığı oda tipi tercih edilirken aynı zamanda sporcuların kaynaşması ve birbirlerini daha iyi tanıması içinde önemli bir etken oluyor bu tarz konaklama şekli.

Futbolculara Özel Yemek Büfesi

Klüp diyetisyenleri ve doktorların vermiş olduğu programlar dahilin de yemek büfeleri hazırlanabilirken yurt dışı kamplarında bazen özel aşçı ve yemek malzemeleri götürülebiliyor.

Oteller uzun süreli konaklamalarda büfelerindeki kalite, lezzet ve amaca yönelik beslenme için aşçılarının hazırlamış  olduğu büfelerle tercih sebebi olabiliyorlar.

Her Otelin Sunduğu Farklı İmkanlar Var …

Ama en temel en önemli nokta …

 Otel tercihinde dikkat edilecek en önemli konuların başında saha koşulları geliyor. Otelin yeterli sayıda sahası var mı? Birden fazla kulübün antrenman saatlerinin çakışmadan programlarını gerçekleştirebildikleri teknik ekipman, altyapı ve saha koşulları ne kadar yeterli gibi detaylar en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor. Sahaların bakımlı olması çok çok önemli.

Takvimler Yapılsın

Türkiye Futbol Federasyonunun açıkladığı sezon planlamasına göre klüpler hangi tarihte ne yapacaklarını bilirler ve ona göre programlarını yaparken, uzun kamp dönemleri bir yana, her hafta süren zorlu lig mücadelelerinde İstanbul dan Batmana  Erzurum dan Edirne ye kadar deplasman maçları için farklı şehirler giden spor kulüplerinin konaklama ulaşım uçak bileti, stadı, taraftarı derken bu renkli dünyada futbolcu kardeşlerimize başarılarının devamını dilerken yüklenme ve dinleme ilişkisini çok iyi ayarlamak gerekiyor diyerek hiçbir ayrıntıyı paylaşmaktan çekinmeyen Emrah Hocaya da Türk futbolunun gelişmesi yolunda  vermiş olduğu sabırlı mücadelesinde azimle ve aynı istikrarla  yoluna devam etmesini dilerim…

Türk Turizminin birbirinden değerli otelleri ve çalışanları her zaman hizmet için görevinin başında olarak daha nice kamp organizasyonda yurtiçi ve yurt dışındaki kulüpleri en iyi şekilde ağırlamaya devam edecektir.

Sağlıcakla kalın…