BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,01
ALTIN 2.318,81
HABER /  POLİTİKA

Fuat Oktay: Hedef terör koridorunu parçalamak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Bütçe Görüşmesi'nde konuşuyor. Oktay, Türk ekonomisindeki dengelenme sürecine girildiğini söyleyerek enflasyonla mücadelenin süreceğini kaydetti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, etkili koordinasyon ile yerinde zamanında ve doğru yönde alınan önlemlerle Türk ekonomisine yönelik tehditlerin başarılı bir şekilde bertaraf edildiğini söyledi. Hükümetin çalışanlar ve işçilerin yanında olmaya devam ettiğini belirten Oktay, Suriye için de "Gündemimizde terör koridorunu parçalamak var" diye konuştu.

Fuat Oktay, TBMM'deki 2018 Bütçe Görüşmelerinde konuştu. Türk ekonomisinin mal ve hizmet ticaretinin yanı sıra finans sektöründe de önemli mesafeler katettiğini söyleyen Oktay, dünyadaki büyüme rakamlarının aşağı yönlü revize edildiğini kaydetti. İşte Oktay'ın konuşmasından bazı satır başları:

"Türkiye artık küresel ekonomiye entegre olmuş, mal ve hizmet ticaretinin yanı sıra finans sektöründe de önemli mesafeler katetmiştir. Bu başarı küresel ekonomide yaşanan gelişmeleri daha yakından takip etmemizi gerekli kılmaktadır. Küresel ticarette korumacı politikaların etkisiyle 2018 yılı içerisinde global ekonomik aktivitede bir ivme kaybı gözlenmiştir.  Sıkılaşan finansal şartlar ve jeopolitik gerginlikle birlikte küresel büyüme rakamları bu yıl aşağı yönlü güncellenmiştir. 2008 yılında yaşanan küresel finansal kriz bir çok ülkede geniş kapsamlı reforma olan inancı ve ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Ancak reform uygulamalarının istenilen hızda gerçekleştirilememesi ve üretim göstergelerinin bir çok ülkede yavaşlamaya işaret etmesi diğer bir risktir.

"TEHDİTLER BERTARAF EDİLDİ"

Geçtiğimiz aylarda yaşadığımız gelişmelerde Türkiye ekonomisinin makro temellerinin sağlam olduğuna bir kez daha şahit olduk. Etkili koordinasyon ile yerinde zamanında ve doğru yönde aldığımız önlemlerle ekonomimize yönelik tehditler başarılı bir şekilde bertaraf edilmiştir.

"TÜRKİYE'Yİ BİR ÜST LİGE YÜKSELTTİK"

2019-2021 dönemini kapsayan yeni ekonomik programı işte tam bu anlayış içerisinde hazırlanmıştır. Bu program ile kırılganlıklarımızı asgari düzeye indirilmesi ve ekonomimizi geleceğe daha güçlü şekilde taşımayı amaçladık. AK Parti iktidarlarımız döneminde uyguladığımız makro ekonomik programlar ve hayata geçirdiğimiz yapısal reformlar sayesinde Türkiye ekonomisine genel anlamda istikrar sağladık ve ekonomimizi büyüterek ülkemizi bir üst lige yükselttik.

"EKONOMİ DENGELENME SÜRECİNE GİRMİŞTİR"

Kadınlar başta olmak üzere iş gücüne katılma oranının yanında istihdam seviyesi de sürekli olarak artmaktadır. Zira devletimiz çalışanını, işçisini koruyan bir tavır sergilemektedir. Son bir kaç yıldır ülkemize yönelik şoklara karşı istihdam piyasasını desteklemek üzere bir çok tedbir de hayata geçirilmiştir. Küresel ekonomik şartların daha da zorlaştığı 2018 yılında yeni ekonomik programda da ön gördüğümüz şekilde ekonomimiz dengelenme sürecine girmiştir. 

ENFLASYONLA MÜCADELE

Yeniden dengelenme kapsamında enflasyonla mücadelede en önemli hedeflerimizden birisidir. Yüksek enflasyonla yaşamanın maliyetlerinin bilincindeyiz. Gerek yatırım ortamının iyileştirilmesi gerekse uluslararası rekabetçiliğimizin artırılması bağlamında kararlı bir duruşa sahibiz. Bu hedefimimiz doğrultusunda alınması gereken her türlü tedbiri almaya devam edeceğiz. Devletin ekonomi alanındaki temel görevlerinden biri de serbest ekonomide denetleyici ve düzenleyici bir biçimde piyasa aktörleri arasındaki dengeyi korumak ve kollamaktır. Bunu sağlamak için iktidarımız gereken tedbirleri kararlılıkla uygulamaktadır. Bu konuda gerekli adımlar atılmaktadır.

SURİYE OPERASYONU

İdlib’te Rusya ile vardığımız ve İran tarafından da desteklenen mutabakat sayesinde, çok büyük bir insani kriz yaşanmasının önüne geçtik. Şimdi de gündemimizde Fırat’ın doğusunda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu parçalamak vardır."