BIST 9.782
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.433,04
HABER /  GÜNCEL

Fuat Avni'den sonra o tweetlere erişim engeli

Fuat Avni'nin Twitter hesabına ilişkin dün alınan kapatma kararından sonra, aralarında çok sayıda gazetecinin de olduğu 30'a yakın kişinin attığı tweetlere erişim engeli kararı çıktı.

Abone ol

Fuat Avni'nin Twitter hesabına ilişkin dün alınan kapatma kararından sonra, aralarında çok sayıda gazetecinin de olduğu 30'a yakın kişinin attığı tweetlere erişim engeli kararı çıktı.

Hürriyet gazetesinden Zeynep Gürcanlı-Dinçer Gökçe'nin haberine göre karar, İstanbul Sulh Ceza Hakiminin talebi sonrası alındı. Twitter'den kullanıcılara yapılan bildirimde ise "Bu Tweet(ler) hakkında ileride bir işlem yapmak durumunda kalabiliriz" mesajı gönderildi.

ENGELLENEN ÇOK SAYIDA GAZETECİ VAR

Yasak kararını da bizzat, hesapları hakkında mahkeme kararı alınan gazeteciler duyurdu.
Gazeteci Arzu Yıldız, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, mahkemenin karar aldığı twitter adreslerinin listesini de yayınladı. Listede aralarında Nazlı Ilıcak'ın da bulunduğu çok sayıda gazetecinin Twitter hesabının yanısıra, bazı internet haber sitelerinin Twitter adresleri de bulunuyor.

fuat-avni.20150121150306.jpg

MAHKEMEDEN FUAT AVNİ'YE ERİŞİM YASAĞI

Listede bazı hesaplar birkaç kez geçiyor. Listede,halen tutuklu bulunan İsanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer adına açılmış hesap da yer alıyor.

Yıldız, listeyle birlikte "hesap adresimin kapatılması istenmiş. Yeni Türkiye'de başka türlüsü beklenemezdi. Bu zihniyetle bırakın Yeni Türkiye'yi, Ortacağı'ı bile değiliz. Herkese küfür eden aktrollere yönelik bir rahatsızlık yok anlaşılan. Onların hesaplarına birşey yok" mesajını paylaştı.

"HESAPLARA DEĞİL, TWİTLERE ERİŞİM ENGELİ"

Listede adı yer alan gazeteci Hanım Büşra Erdal da, yine Twitter adresinden yaptığı açıklamada, erişim yasağı kararının "hesaplara" değil, atılmış olan bazı twitlere yönelik olduğunu söyledi.
Erdal, "Mahkeme kararında onlarca kişinin hesabına erişimin engellenmesinden değil, haber içeriğine erişimin yani tweetlerin engellenmesi yazıyor" ifadesini kullandı.

GAZETECİ BARIŞ YARKADAŞ: İTİRAZ EDECEĞİZ

Listede sahibi olduğu internet haberi sitesi gercekgundem.com'un da bulunduğu gazeteci Barış Yarkadaş ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada, İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin erişim yasağına ilişkin haberin 27 Temmuz 2014'te saat 18.46'da yayına koyulduğunu, 22 temmuz soruşturmasına ilişkin bir haber olduğunu kaydeden Yarkadaş, aynı haberin sitenin twitter adresinden de paylaşıldığını anlattı.

Yarkadaş, "6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin ilgili kararına itiraz edeceğiz. Avukatlarımız Turan ve Ertuğrul Aydoğan, şu anda mahkemeye gidiyorlar. Bu kararın uygulanmaması için itiraz dilekçesi yazacaklar. Biz bu kararlara itiraz edecekler. Haberde iftira yok, hakaret yok, suç unsuru yok. Sadece Hakim Bekir Altun'un demeci üzerine yapılmış bir haber" dedi.

ARZU YILDIZ: HAVUZ YAPIP, TOPLUCA KARAR ALMIŞLAR

Gazeteci Arzu Yıldız ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada, mahkemenin yapılan çeşitli başvuruları bir havuz haline getirip, topluca karar aldığına dikkat çekti.

Kendi hesabından attığı Twite ilişkin yayın yasağının Hakim Bekir Altun'un yaptığı başvuru ile ilgisi olmadığını, kendisinin sözkonusu hakim hakkında paylaşımda bulunmadığını söyleyen Arzu Yıldız, "benim hesabıma yönelik karar, MİT tırlarına ilişkin yaptığım haber paylaşımları nedeniyle alınmış olabilir" dedi.

Yıldız, 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararına ilişkin listede kendi hesabının yer almasına rağmen, kendisine "şu içerikli paylaşımını kaldır. Hesabını kaldır" gibi bir e-mail gönderilmediğine de dikkat çekti.

Yıldız, "Mahkeme, anlaşılan tüm başvuruları bir havuz yapıp, topluca karar almış. Kimisinin hesabına Sulh Ceza Hakimi'ne eleştiri için, kimisine MİT tırlarına ilişkin" diye konuştu.

Kendisinin MİT tırlarına ilişkin yaptığı paylaşıma ilişkin, paylaşımın yapıldığı tarihte "yayın yasağı" olmadığını da anlatan Yıldız, "MİT tırlarına ilişkin bazı mahkeme kararlarına yayın yasağı varken, bazılarına yoktu. Sonra toptan yayın yasağı çıkardılar" dedi.

'FUAT AVNİ' ADLI TWITTER HESABIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

14 Ocak günü yapılan talep 15 Ocak'ta karara bağlandı. Kararın gereği için doğrudan Twitter INC adres gösterildi.

SULH CEZA HÂKİMİ TALEP ETTİ

Aralarında çok sayıda gazetecinin de bulunduğu 30'a yakın kişinin attıkları tweet'in kaldırılması talebi İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun'dan geldi. Hâkim Altun, kendisi ile ilgili atılan tweetler nedeni ile 14 Ocak'ta başvuruda bulundu. Hakim Altun'un talep yazında söz konusu tweetlerin, kişilik haklarına saldırı niteliği taşıdığı iddia edildi. Yapılan başvuruda erişimin engellenmesi istenen hesaplar ise tek tek belirtildi.

Talep İstanbul 6. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından görüşüldü. Sulh Ceza Hakimliği 2015/326 numaralı değişik iş dosyası üzerinden karar verdi. Söz konusu kararla birlikte davaya konu tweetlere erişim engellenmiş oldu.

'İŞLEM YAPMAK DURUMUNDA KALABİLİRİZ'

Söz konusu gazetecilerin belirlenen tweet'leri üzerine Twitter da mail yoluyla gazetecilerin Twitter hesapları üzerinden uyarıda bulundu.

Twitter'dan gelen mesaj şöyle;

Sayın Twitter Kullanıcısı,
"... yazılı Twitter hesabınızla ilgili Twitter'a ulaşan bir şikayet / mahkeme kararı hakkında sizi bilgilendirmek amacıyla bu e-posta mesajını gönderiyoruz.
Söz konusu yazışma ile Tweet(ler)inizin Türk hukukunu ihlal ettiği iddia edilmektedir. Bu Tweet(ler) hakkında ileride bir işlem yapmak durumunda kalabiliriz. Kullanıcı hesabınızdan aşağıda belirtilen içeriği gönüllü olarak kaldırmak isterseniz, lütfen bizi derhal bu e-posta mesajına cevap vererek bilgilendiriniz:
Eğer sizinle yanlışlıkla iletişime geçtiğimizi düşünüyorsanız ve/veya ekteki yazışma sizin Twitter kullanıcı hesabınızla ilgili değilse, lütfen bu e-posta mesajına cevap vererek bizi en kısa zamanda bilgilendiriniz.
Bu e-posta mesajı ile yapılan bildirim, hukuki bir tavsiye niteliğinde değildir. Bu konu hakkında bir hukuki danışmana başvurmak isteyebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Twitter Hukuk Ekibi"