BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,66
ALTIN 2.524,27
HABER /  GÜNCEL

FT: 'Türkiye Afrika'da nüfuzunu artırma arayışında'

Başbakan Erdoğan'ın, 2013 yılının ilk yurtdışı gezisini Afrika'ya gerçekleştirmesinin ardından, Financial Times gazetesi Türkiye'nin Afrika'ya artan ilgisi ve yatırımlarını değerlendiriyor.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2013 yılının ilk yurtdışı gezisini Afrika'ya gerçekleştirdi. Afrika turuna Gabon'dan başlayan Erdoğan 2015 yılı için Afrika ile ticaret hedefini 50 milyar dolar olarak açıkladı.

Financial Times, ''Afrika'da nüfuzunu artırma arayışındaki Türkiye'' başlıklı haberinde, Erdoğan hükümetinin Avrupa pazarlarından uzaklaşırken, dünya genelinde daha ön saflarda bir role soyunduğunu yazıyor.

Başbakan Erdoğan'ın Gabon, Nijer ve Senegal'i kapsayan Batı Afrika gezisinden yola çıkarak kaleme alınan haber-yorumda, Türkiye'nin son üç yıl içerisinde Afrika'da 19 yeni elçilik açtığına dikkat çekiliyor.

Yazıda, Avrupa ekonomilerinin darboğazdan geçtiği bir dönemde Türkiye'nin ticaret ortaklarına çeşitlilik kazandırmak istediği, fakat yeni pazarların yanısıra Türk siyasetçilerin aynı zamanda dünya sahnesinde daha ağırlıklı bir rolü hedeflediği belirtiliyor.

THY'nin Afrika seferleri

Financial Times, 2011 yılında Somali'yi neredeyse 20 yıl aradan sonra Afrika dışından bir ülkeden ziyaret eden ilk yabancı liderin Tayyip Erdoğan olduğuna vurgu yapıyor.

Türk Hava Yolları'nın Sahra Çölü altında sefer düzenlediği kent sayısını 24'e çıkardığını yazan Financial Times, diplomasi ve ulaşım bağlarıyla desteklenen ticaretin hacminin buna paralel arttığına işaret ediyor.

Gazeteye göre Türkiye'nin Orta ve Güney Afrika ülkeleriyle 2000 yılında yaklaşık 750 milyon dolar olan ticaret hacmi 2011'de 7,5 milyar dolara tırmanmış bulunuyor.

Financial Times, Türkiye'nin Afrika ile güçlenen ilişkilerinde Fethullah Gülen okullarının da rolü olduğunu bildiriyor.

Gazete, Gülen hareketine yakınlık duyan bir örgüt olarak nitelediği Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) Afrika şirketleriyle kurduğu bireysel bağların da ilişkileri güçlendirdiği kanısında.

Oy potansiyeli

Financial Times'a görüş bildiren eski Türk diplomat Sinan Ülgen, Türkiye'nin Afrika'ya olan ilgisinin 2009-2010 yıllarında Ankara'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmek için yürüttüğü ve başarıyla sonuçlanan kampanyası esnasında önemli şekilde arttığını belirtiyor.

55 ülke ile Afrika'nın Birleşmiş Milletler'de temsil edilen devletlerin dörtte birden fazlasını barındırdığını yazan Financial Times, bunun da uluslararası siyasi konularda ciddi bir oy potansiyeli anlamına geldiğini kaydediyor.

Fakat gazete, Afrika üzerinde nüfuzunu artırmak isteyen başka ülkeler olduğuna da dikkat çekiyor.

Uganda'da çalışan Türk bir işadamı, rakip Çinli şirketlerin iyice kök saldığını söylüyor.