BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,18
ALTIN 2.246,06
HABER /  GÜNCEL

FT: Kürtler Yeni Orta Doğu'da önemli bir aktör

Financial Times gazetesi yazarı David Gardner, Mardin mahreçli yazısında Orta Doğu'daki Kürtlerin siyasi ve askeri gücünü irdeliyor ve Başbakan Erdoğan'ın krizi 'fırsata çevirmeye çalıştığı' yorumunu yapıyor.

Abone ol

Financial Times yazarı David Gardner, Mardin mahreçli yazısında IŞİD'in saldırısı sonrasında Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Kerkük'ü alarak topraklarını üçte bir oranında genişlettiğine dikkat çekiyor.

Kürdistan Yönetimi'nin bunu Kerkük'ü ve petrol tesislerini IŞİD'den korumak için yaptığını söylediğini hatırlatan yazar, kentin Kürtlerin Kudüs'ü gibi görüldüğünü vurguluyor:

"Kerkük'ü bir kurşun bile atmadan alan güçlü Peşmerge ordusu, sağlam kaynakları ve genişleyen topraklarıyla şimdi Iraklı Kürtler bağımsızlık dışında her şeye sahip."

"Peki ya sınırın diğer tarafında, 30 yıllık savaşı sona erdirmek için Ankara'yla görüşmeler yapan ve sayıları dört kat daha fazla olan Kürtler ve iç savaş sırasında daha fazla özerkliğe sahip olan Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kürtler?"

Geçen yıl Suriye'de yaşananların, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Kürt barış girişimi başlatması için harekete geçirdiğini belirten yazar, Başbakan'ın krizi fırsata dönüştürmeye çalıştığını söylüyor:

"Erdoğan'ın asıl amacı, uluslararası sınırları değiştirmeden Suriyeli ve Iraklı Kürtleri, bir Sünni nüfuz alanında buluşturacak bir Türkosfer; bir ekonomik refah bölgesi yaratmaktı."

'Sabırlar tükeniyor'

"Bu aynı zamanda Tahran, Bağdat, Şam ve Beyrut'a kadar uzanan Şii eksenine karşı yalıtım sağlayacaktı. Şimdiyse Kürtler, Türkler ve diğer bölgesel aktörler Sünni IŞİD'e karşı yalıtıma ihtiyaç duyuyor. Türkiye'nin güneydoğusunda geçen yıl ilan edilen ateşkese rağmen sabırlar tükeniyor."

"Ancak Erdoğan'ın Ağustos'ta başbakanlıktan cumhurbaşkanlığına geçebilmesi için muhtemelen Kürt oylarına ihtiyaç duyacak. Türkiyeli Kürtler, özellikle Iraklı ve Suriyeli Kürtlerin parçalanmakta olan ülkelerinde kalıp kalmamayı düşündükleri mevcut kargaşa ortamında jestler bekliyorlar."

Financial Times'a konuşan Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk de, "Yeni Orta Doğu'da Kürtler önemli bir aktör. Başbakan'a sorunu birlikte çözebilmemiz için bizimle masaya oturmasını tavsiye ediyorum" diyor.