BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.306,93
HABER /  GÜNCEL

FT: Aleviler, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığından korkuyor

Financial Times gazetesi, Türkiye'de Alevilerin Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasından korktuğunu ileri sürdü. Buna göre Aleviler, Erdoğan'ın seçimi kazanması halinde gerilimi ve kutuplaşmayı artıracağını düşünüyor.

Abone ol

Financial Times gazetesinde bugün "Türkiye'de Alevi azınlık Erdoğan cumhurbaşkanlığındaki gelecekten korkuyor" başlıklı bir yazı yer alıyor.

Gazete, konuyla ilgili Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İstanbul Şubesi Başkanı Zeynel Şahin'le görüşüyor.

Şahin, kendilerine cemevinde bir cenaze törenine katılan Uğur Kurt'un öldürülmesini şu ifadelerle hatırlatıyor:

"Polis, Okmeydanı'nda eylemcileri kovalarken havaya ateş ediyordu. Kurşunlardan biri cemevini hedef aldı. Her yerde kan vardı, daha sonra ortalığı biber gazı kapladı."

Yazıda, Alevilerin ağırlıklı olduğu mahallede, Uğur Kurt'un ve polis tarafından katledilen diğer gençlerin fotoğraflarının her yerde asılı olduğu belirtiliyor.

Gazete, Türkiye'de Alevilerin, Erdoğan'ın yönetiminde geçen 11 yıl boyunca "ötekileştirilmiş" hissettiklerini yazıyor.

'Aleviler asimile edilmeye çalışılıyor'

Yazı, şu ifadelerle devam ediyor:

Alevilerin çoğu, sosyal gerilimleri artıran ve otoriter yaklaşımlarda bulunan Erdoğan cumhurbaşkanı olursa, kendisini kısıtlayan dengelerin etkisini yitireceğine inanıyor.

Zeynel Şahin, "Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanırsa, yeni bir rejim getirecek. Türkiye zaten şimdiden kutuplaşmış halde. Erdoğan cumhurbaşkanı olursa, bu kutuplaşma derinleşecek, toplumlar arası iletişim sorunları daha da artacak" yorumunu yapıyor.

Türkiye'deki Alevilerin sayısı kesin olarak bilinmiyor ancak 8 ile 15 milyon arasında bir rakam öngörülüyor.

İstanbul Alevi Örgütleri Sözcüsü Vedat Kara, "Bizim dinimiz bir nevi seküler bir din" diyor. Kara, kadınlarla erkeklerin birlikte ibadet edebildiğine dikkat çekiyor. Kara'ya göre Aleviler, yaygın mezhep olan Sünniliğe asimile edilmeye çalışılıyor.

Hükümetin atadığı 81 validen hiçbirinin Alevi olmadığına dikkat çeken Kara, "Erdoğan yönetiminde eğitimin daha dindar ve Sünni bir hal aldığını ileri sürüyor.

Vedat Kara, bugüne kadar CHP'ye desteğiyle bilinen Alevilerin, Ekmeleddin İhsanoğlu'na şüpheyle yaklaştıklarını ve bu nedenle partiye desteğin azalabileceğini söylüyor.

'Cemevleri ibadet yeri değildir'

Başbakan Erdoğan'ın daha önce Alevileri kazanmaya yönelik çabaları da olmuştu. Erdoğan, 1930'daki Dersim katliamı için özür dileyen ilk Türkiye lideriydi. Ayrıca "Alevi açılımı" ile Alevi toplumunun haklarının iyileştirilmesi için bir adım atılmıştı.

Erdoğan, bu ay bir iftara Alevi liderleri davet etmişti. Yemekte konuşan Erdoğan, Alevilerin tüm özgürlüklere sahip olduğunu söyledi ancak cemevlerini ibadet yeri olarak görmediğini de ekledi ve "Müslümanların ibadet yeri camiler olmalıdır" dedi.

Okmeydanındaki çoğu kişi, Erdoğan'ın tarzının imam hatip lisesini yansıttığını düşünüyor. Özellikle bazıları yeni yapılan körüye on binlerce Alevi'yi öldüren "Yavuz Sultan Selim"in adının verilmesini ve 2011 seçimlerinde CHP'nin Alevi lideri Kılıçdaroğlu'na AKP yanlılarının yaklaşımını örnek gösteriyor.

Son yapılan anketlerden biri, AKP'yi destekleyenlerin yüzde 99'unun Sünni. Geçen sene hükümet karşıtı protestolarda öldürülen tüm kişiler ise Alevi'ydi.

Okmeydanı'ndan emekli bir işçi olan Bekir şöye konuşuyor: "Erdoğan ezilenler için konuştuğunu söylüyor. Benim asıl adım Bektaş ama yetkililerin yasağı nedeniyle Bekir olarak değiştirdim. Ezilenler derken? Ben henüz kendi adımı bile kullanamıyorum."