BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,55
HABER /  GÜNCEL

Fransız siyasetinde 'helal et' tartışması

Fransa'da Müslüman ve Yahudi gruplar, Başbakan Francois Fillon'un, 'hayvanların dinî usullere göre kesilmesi çağ dışı' sözlerine öfkeyle tepki gösterdi.

Abone ol

Fransa'da Müslüman ve Yahudi gruplar, Başbakan Francois Fillon'un, "hayvanların dinî usullere göre kesilmesi çağ dışı" sözlerine öfkeyle tepki gösterdi.

Fransa'daki tartışma, geçen ay yayınlanan bir televizyon belgeselinde yer alan, 'Paris bölgesindeki tüm mezbahalarda helal kesim yapıldığı' bilgisi üzerine başladı.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin cumhurbaşkanlığı adayı Marine Le Pen, ülkenin azınlıkların kurallarına teslim olduğunu savunurken, Başbakan Fillon da dinlerin bu gelenekleri yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Müslüman ve Yahudi inancının aksine, dinî kesim yapmayan kasaplar ve mezbahalar, kesilecek hayvanları önce şokla uyuşturuyor.

Hafta sonunda tartışmaya dâhil olan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, satılan etlerin kesim türüne göre etiketlenmesinden yana olduğunu söyledi.

Pazartesi günü bir radyo programına katılan Başbakan Fillon, bazı dini geleneklerin bugünün bilim ve teknolojisiyle ne kadar uyumlu olduğunun yeniden düşünülmesi gerektiğini savunmuştu.

Başbakan’ın bu sözlerine karşılık Fransa'nın baş hahamı Gilles Bernheim, bu tür tartışmaların yersiz olduğunu söyledi. Bernheim, "Fransa'nın çok büyük sorunları var. Bir kriz içindeyiz. Yahudilerce temiz, Müslümanlarca helal kabul edilen etler konusu nasıl Fransa'nın en büyük sorunu olabilir?" dedi.

Fransa Müslüman Konseyi Başkanı Muhammed Musavi de İslam'ın ve Müslümanlar'ın neden bu seçimlerde günah keçisi yapıldığını anlayamadıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin eski Adalet Bakanı Müslüman siyasetçi Rachida Dati, başbakan Fillon'un herşeyi birbirine karıştırdığını ve pek çok dindar insanı üzdüğünü söyledi.

Fransa'da yaklaşık üç buçuk milyon Müslüman yaşıyor.