BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.433,82
HABER /  GÜNCEL

Fransız basınında Paris suikastı

Paris'in merkezinde biri PKK kurucusu üç kadına düzenlenen suikastla ilgili haberlerde 'olağan şüpheliler' örgüt içi infazcılar ve Türk derin devleti.

Abone ol

Fransız basını, PKK kurucularından Sakine Cansız'ın da aralarında bulunduğu üç Kürt kadının Paris'te öldürülmesiyle ilgili haberlerinde, “örgüt içi hesaplaşma” veya “saldırıyı Türk aşırı sağının düzenlediği” varsayımlarını öne çıkartıyor.

Fransa’nın en büyük televizyon kanalı TF1’in internet sitesindeki haberde, üç kadının cesetleri üzerinde gerçekleştirilen ilk otopsi bulgularında birden fazla mermi bulunmasının 'örgüt içi ceza infazı' şüphesini kuvvetlendirdiği öne sürülüyor.

Otopsi bulgularında, cesetlerden birinde 4, diğer ikisinde ise 3’er mermi olduğu belirtiliyor.

Bu arada olaydan sonra odada 9 adet boş kovan ve 3 adet kurşun mermisi bulunduğu ve bunların tamamının 7.65 çapında tek bir silahtan atıldığı kaydedildi.

Gözaltı yok

Savcılık kaynakları, bugün öğle saatleri itibariyle herhangi bir gözaltına alma işlemi gerçekleşmediğini, silah sesi duyduğunu söyleyen bir kişisin ifadesine başvurulduğunu açıkladı.

Le Monde gazetesi de Fransız polis kaynaklarına dayanarak cinayetlerin 'infaz' niteliği taşıdığını vurguluyor.

Bu varsayımı göz önünde bulunduran gazetenin yorumunda, suikast amacının, hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan ile Türk hükümeti arasında Kürt sorununa barışçıl çözüm amacıyla müzakerelerin kapısının aralanmasını sabote etme amacı taşıyabileceği belirtiliyor:

"İlk akla gelen olasılık saldırının müzakereleri sabote etme amacı taşıması. Buna bağlı olarak akla gelen ilk soru cinayetlerin kime yaradığı. Örgüt içi hesaplaşma olabilir mi? Veya olayın failleri hâlâ aktif olan aşırı sağcı Türk örgütleri mi? PKK’nın geçmişte bu tip infazlara başvurduğu biliniyor. Aşırı sağa gelince; Avrupa’daki Türk diasporasında gücünü muhafaza ettiği, Türk derin devletiyle de irtibatta olduğu biliniyor. Cevap arayan bir diğer husus da, niye Sakine Cansız'ın hedef seçildiği. Soruşturma dosyası, anti-terör dairesinin bir yargıcına havale edildi ve cesetler üzerinde otopsiye gidilmesi öngörüldü."

Sağ çizgideki Le Figaro gazetesi haberi "Kürt kadın militanların öldürülmesindeki esrar perdesi" başlığıyla yansıtıyor.

Gazeteye konuşan bir terörle mücadele uzmanı şöyle diyor: "Türkiye ve Fransa arasında emniyet alanında işbirliği varken failin Türkiye olduğu tezi inandırıcı gelmiyor."

Bu kanının soruşturma yargıçlarınca paylaşıldığını kaydeden gazete, tüm olasılıklar göz önünde bulundurulmakla birlikte üstünde en çok durulan varsayımın "örgüt içi hesaplaşma" olduğunu belirtiyor.