BIST 9.092
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,55
HABER /  DÜNYA

Fransa'daki katliamın mimarı belli oldu

Fransa'ya 3 gün boyunca kabus yaşatan ve 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırıları sonrasında Avrupa ülkeleri radikal İslamcılara karşı operasyonlar düzenlemeye başladı.

Abone ol

Avrupa'da terör alarmı sürüyor.

Fransa'nın ardından Belçika ve Almanya'da güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Belçika'da askerler 30 yıl aradan sonra ilk kez sokağa indiler. İsviçre'deki IŞİD hücresinin Almanya'da terör saldırı planladığı ileri sürüldü.

Charlie Hebdo katliamını gerçekleştiren Cezayirli Kuaşi kardeşlerin ise, El Kaide'nin Avrupa'daki en üst düzey ismi Camel Beghal tarafından yönlendirildiği ileri sürüldü.

YAHUDİ BÖLGELERİNİ ASKERLER KORUYOR

Belçika'nın başkenti Brüksel ve Antwerpen kentinde özellikle Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı yerleşim bölgelerini askerler korumaya başladı.

,qzflug3lyko32yckhwpcnq.jpg

Belçikalı yetkililerin 300 silahlı askeri sokaklarda güvenliği sağlamak için görevlendirdiği belirtiliyor. Almanya'nın birçok büyük kentinde radikal İslamcılara karşı dün operasyonlar düzenlenmişti. Bu operasyonlarda iki Türk de gözaltına alınmıştı. Alman yetkililer, operasyon düzenlenen zanlıların Almanya'da terör eylemi girişimi içinde olmadıklarını açıklamıştı. Ancak İsviçre gazetesi "Tagesanzeiger" bugün çok ciddi bir iddia ortaya attı. Tagesanzeiger'in haberine göre, İsviçre'deki IŞİD hücresi, Almanya'da terör eylemleri düzenlemek için hazırlık içindeydi.

CEP TELEFONUNA İŞARETLEDİ

İsviçre'deki IŞİD hücresinin Almanya'da terör eylemi gerçekleştireceği noktaları cep telefonu üzerine işaretlediği iddia edildi. Terör saldırısı planlanan noktalar arasında Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un ikamet ettiği Schloss Bellevue de bulunuyor.

,c0aqxxuvc0kyswgnnkowhg.20150117182750.jpg

AYNI CEZAEVİNDE YATMIŞLAR 

Cezayirli Şerif ve Said Kuaşi kardeşleri, Charlie Hebdo katliamını gerçekleştirmesi için ikna eden El Kaide yöneticisinin de, şu anda Fransa'da cezaevinde yatan 49 yaşındaki Chamel Begdal olduğu ileri sürüldü. Begdal'ın Şerif Kuaşi ve Amedy Coulibaly'le aynı cezaevinde yattıkları belirtildi.

İngiliz Daily Mail gazetesi, Kuaşi kardeşleri Paris'teki saldırıları gerçekleştirmesi için ikna ettiği iddia edilen Chamel Bagdel'in İngiltere'nin Leicester kentinde yaşayan eşi Sylvie Begdal'le bir röportaj yaptı.

Cezayir doğumlu olan Chamel Begdal 22 yaşında Fransa'ya yerleşti. Daha sonra İngiltere'ye taşınan ve İngiliz vatandaşı Sylvie Begdal'le evlenen Chamel Begdal'in terör örgütü El Kaide'nin Avrupa yapılanmasındaki en üst düzey yöneticilerinden biri olduğu ileri sürülüyor.

Daily Mail gazetesindeki habere göre, 2005 yılında Fransa'da 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Chamel Begdal, 1998'de İngiltere'nin başkenti Londra'ya taşındı. Londra'da Finsbury Park Camii'nin en sadık ziyaretçileri arasında yer alan Begdal'ın Ebu Hamza ve Ebu Katada'nın öğrencileri arasında yer aldığı belirtiliyor.

11 EYLÜL'DEN SONRA GİTTİ

Chamel Begdal 2000 yılı Kasım ayında ailesiyle birlikte Afganistan'a taşındı. Afganistan'da El Kaide kamplarında eğitim alan Begdal, 11 Eylül saldırıları sonrasında dönemin El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in emriyle Avrupa'ya gönderildi. Ancak Chamel Begdal, Avrupa'da terör saldırıları düzenleme şüphesiyle Abu Dubai Havalimanı'nda tutuklandı.

Fransa'ya iade edilen Begdal bombalı bir saldırının planlayıcısı olduğunu itiraf etti ve 2005 yılında 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

El Kaide'nin Avrupa'daki yöneticilerinden Chamel Begdal'ın Şerif Kuaşi ve Yahudi market saldırısını gerçekleştiren Amedy Coulibaly'le görüştüğü ortaya çıktı. Fransız polisinin yayınladığı fotoğraflarda, Begdal değişik tarihlerde Şerif Kuaşi ve Amedy Coulibaly'le görüşürken görülüyor. Begdal'ın ayrıca Hayat Boumeddiene ile de, bağlantılı olduğu ileri sürülüyor