BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Fransa'da düşen Germanwings uçağı: 'Pilot kilitlenen kabin kapısı dışında kaldı'

Uçağın kara kutusundan elde edilen ilk bilgilere göre pilotlardan biri, kazadan hemen önce kokpit dışında kaldı ve yeniden kabine girebilmek için çaresizce çaba gösterdi.

Abone ol

Fransız Alpleri'nde düşen Germanwings uçağının pilotlarından birinin, kaza öncesinde pilot kabini dışında kaldığı bildiriliyor.

Soruşturma yetkililerine yakın kaynaklara göre, uçağın enkazında bulunan kara kutudan elde edilen ilk bilgilerden, pilotun kilitli kapıyı açarak yeniden kabine girmek için çaresizlik içinde çaba gösterdiği anlaşılıyor.

Pilot kapıyı yumruklar ve kırmaya çalışırken, içerden ses gelmediği belirtiliyor.

Barcelona-Düsseldorf seferini yapan Germanwings havayoluna ait Airbus 320 tipi uçak, Salı günü sekiz dakika süreyle irtifa kaybettikten sonra Alp Dağları'na çarparak parçalanmıştı.

New York Times gazetesinin ismini açıklamadığı soruşturma yetkilisine dayanarak verdiği haberde, pilotlardan birinin kabinden çıktığı ama daha sonra yeniden içeri giremediği belirtiliyor.

'Pilot kabin kapısını kırmaya çalışıyordu'

Kara kutudaki ses kayıtlarını anlatan soruşturma yetkilisi "Pilotun kabin kapısını kırmaya çalıştığı işitiliyor." dedi.

Soruşturma yetkililerine yakın bir diğer kaynak da Fransız Haber Ajansı AFP'ye benzer bilgiler verdi.

Daha önce uçuş bilgilerini içeren ikinci siyah kutunun da bulunduğu haberleri gelmiş, ancak Fransız Havacılık Soruşturma Dairesi Başkanı Remi Jouty bunu yalanlamıştı.

Remi Jouty, uçağın hava trafik kontrol kulesiyle son iletişiminin olağan bir konuşma olduğunu, uçağın planlanan güzergahta yoluna devam ettiğini doğruladığını ama bir dakika sonra alçalmaya başladığını açıkladı.

Fransız Havacılık Soruşturma Dairesi Başkanı Jouty, hava trafiği kontrolörlerinin uçağın irtıfa kaybettiğini farkettiğini ama pilotlarla yeniden temas kurma çabalarının sonuçsuz kaldığını söyledi.

Jouty uçakta patlama olmadığını, son ana dek uçmaya devam ettiğini kaydetti.

Aileler olay yerine götürülüyor

Uçakta ölen 150 yolcu ve mürettebatın yakınları bugün olay yerini ziyaret edecek.

Lufthansa havayolları biri Barcelona'dan, diğeri de Düsseldorf'tan olmak üzere Marsilya'ya iki özel sefer yapacak ve ölenlerin yakınları daha sonra karayoluyla kaza alanına götürülecek.

Uçaktaki 150 kişiden 72'sinin Almanya vatandaşı olduğunu açıklanmıştı.

İspanya hükümeti de ölenlerden 51'inin İspanyol olduğunu belirtti.

Yolcular arasında ayrıca Avustralya, Arjantin, İngiltere, İran, Venezuela, ABD, Hollanda, Kolombiya, Meksika, Japonya, Danimarka ve İsrail vatandaşlarının bulunduğu bildirildi.

Germanwings Yönetim Kurulu Başkanı Thomas Winkelmann, kazada hayatını kaybedenlerin uyruklarının, bazı kurbanların çifte vatandaş olmaları nedeniyle henüz tam olarak tespit edilemediğini söylemişti.

Ölenlerden en az birinin Türkiye doğumlu olduğu belirtiliyor.