BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,66
ALTIN 2.509,92
HABER /  GÜNCEL

Fransa: Yerel seçimlerin mağlubu Sosyalistler

İkinci turu pazar günü yapılan yerel seçimlerde sol ittifakın oy oranı yüzde 42'de kaldı. Aşırı sağ 10 belediye başkanlığı kazanırken, sosyalist Anne Hidalgo Paris'in ilk kadın belediye başkanı seçildi.

Abone ol

Fransa'da ikinci turu pazar günü yapılan yerel seçimlerde iktidardaki Sosyalist Parti ağır bir yenilgi aldı.

İlk sonuçlara göre seçimlerde sol ittifakın oy oranı yüzde 42'de kaldı, merkez sağ ittifak oyların yüzde 49'unu aldı. Oyların yüzde 8'ini alan aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) ise önemli bir başarı elde ederek en az 10 belediye başkanlığı kazandı.

Başbakan Jean-Marc Ayrault sonuçların belli olmasının ardından yaptığı açıklamada birçok seçmenin hükümetine güvenini yitirdiğini kabul etti.

Paris'teki BBC muhabiri Hugh Schofield, sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande'ın yerel seçim yenilgisi sonrası pazartesi günü Başbakan Ayrault ve hükümetini görevden alabileceğini aktardı.

'Mavi dalga'

Fransa'da merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Partisi lideri Jean-Francois Cope, partisinin rengine atıfla, seçim sonuçlarının Fransa'da 'mavi bir dalgaya' işaret ettiğini söyledi.

UMP, 1912'den bu yana sol partilerce yönetilen Limoges'ın yanı sıra Quimper, Saint-Etienne, Reims ve Roubaix gibi kentlerde ve kasabalarda belediye başkanlığını kazandı.

Aşırı sağ başarılı

FN adayları ise 36 binden fazla belediyenin 200'e yakınında yerel seçimlerde ikinci tura kalmıştı. Aşırı sağcı parti en az 10 belediye başkanlığı kazandı.

Fransa'da yapılan kamuoyu araştırmaları FN'in mayıs yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde başarılı olacağını, hatta ilk sırada yer almasının da mümkün olduğunu gösteriyor.

Paris'e kadın başkan

Fransa'daki yerel seçimlerde Sosyalist Parti'yi teselli eden tek sonuç başkent Paris'ten geldi.

İspanya doğumlu Sosyalist aday Anne Hidalgo Paris Belediye Başkanı seçildi.

Hidaldo Paris'in ilk kadın belediye başkanı olacak.