BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.439,12
HABER /  DÜNYA

Fransa, İran ambargosunu gevşetiyor!

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, İran'la nükleer müzakerelerde Cenevre’de varılan anlaşmanın ardından, ülkesinin İran’a yönelik ekonomik ambargoyu aralık ayında gevşetebileceğini söyledi.

Abone ol

Europe 1, radyo kanalına konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "Bazı yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşmaya vardık, yaptırımların gevşemesi birkaç hafta içinde gerçekleşebilir." ifadesini kullandı. Fabius, bunun için tarafların söz konusu anlaşmaya saygı göstermesinin de şart olduğunu söyledi.

AB dışişleri bakanlarının en kısa zamanda ambargonun gevşetilmesini görüşeceklerini kaydeden Fabius, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a bu konuda tam destek verdiklerini yineledi.

Fabius, ambargonun kalkmasının ardından, Fransız otomobil üreticilerinin tekrar İran pazarına girebileceklerini hatırlattı.

Fransız basınında çıkan haber ve yorumlara göre, ABD ve Fransız otomobil üreticileri, İran pazarına yeniden girebilmek için önemli bir rekabet yaşayacak.

PSA Peugeot Citroen grubu, ekonomik yaptırımlardan önce, Fransa’dan sonra ikinci büyük pazar olarak İran’a yatırım yapıyordu. Grup, İranlı ortağı Khodro ile bu ülkede montaj üretimle yılda 400 bine yakın otomobil satıyordu. Renault ise 2012 yılı rakamlarına göre, bu ülkeye yüz bine yakın otomobil satıyordu. PSA, çalıştığı İranlı bankanın, 2012’de ABD tarafından kara listeye alınmasının ardından bu ülke pazarından çekilmek zorunda kalmıştı.

Renault, yeni yaptırımların ardından yine bu pazardan ayrılmak zorunda kalmıştı. Renault yönetimi dün yaptığı açıklamada, Cenevre kararlarını memnunlukla karşıladığını bildirmişti.