BIST 9.138
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,64
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Ford geliştirdi karanlıkta güvenli sürüş

Ford'un geliştirdiği Kamera Destekli Gelişmiş Aydınlatma Sistemi ile yayalar ve bisikletliler artık daha güvenli yolculuk yapabilecek.

Abone ol

Ford, yayalar, bisikletliler ve diğer canlıları algılayarak karanlık yollarda yaşanan kazaları azaltmayı hedefleyen yeni bir aydınlatma teknolojisi geliştirdi.

Kamera Destekli Gelişmiş Aydınlatma Teknolojisi adı verilen bu sistem, virajlar ve yol kesişim noktalarında da etkili olarak potansiyel tüm riskleri en düşük seviyeye taşıyor.

Sistem dahilinde yeni geliştirilen "Spot Aydınlatma Sistemi" yakın dönemde pek çok Ford modelinde kullanılacak.

Kamera Destekli Gelişmiş Aydınlatma Sistemi, Ford'un güncel modellerinde sunduğu Dinamik Ön Far Sistemi, Trafik Levhası Tanıma ile Uyarı sistemleriyle beraber çalışıyor. Söz konusu sistemler, virajlar ve yol kesişim noktalarındaki trafik levhalarını algılayarak sürücüyü gösterge paneli üzerinden uyarıyor.

Navigasyon sistemi kullanılarak yapılan seyahatlerde GPS üzerinden bilgi alarak rotadaki virajları ve yol kesişimlerini de önceden aydınlatmaya imkan veren sistem, rotayı hafızasında tutarak sonradan aynı yoldan geçecek diğer sürücülere de aynı aydınlatmayı sunuyor.

Mühendislik çalışmaları Ford'un Aachen-Almanya'daki Araştırma ve Inovasyon Merkezi'nde devam etmekte olan Kamera Destekli Gelişmiş Aydınlatma Sistemi ve Spot Aydınlatma Sistemi ön ızgaraya yerleştirilmiş olan infra-red kamera ile (Kızılötesi Kamera) çalışıyor. 120 metrelik bir menzili tarayabilen kamera, 8 canlıyı aynı anda algılayabilme özelliğine sahip.

Sis lambalarının yanına yerleştirilmiş olan LED lambalar ile sürücünün görüş mesafesindeki olası tehlikeleri ön plana çıkartan sistem, tespit edilen canlıları gösterge paneline yansıtarak sürücüyü uyarıyor.

Güzergah üzerindeki canlıları, yakınlıkları ve büyüklüklerini hesaplayarak gösteren sistem, tehlike seviyesini de kırmızı veya sarı renklerde araç ekranına aktarıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ford Ar-Ge Başkan Yardımcısı Ken Washington, karanlık yollarda bir anda önlerine çıkan canlılardan dolayı panik yaşayan sürücülerin artık daha güvenli yolculuk yapabileceklerini bildirdi.

Washington, "Hem yolda hem de yol kenarındaki canlıları tespit edebilen sistem sayesinde riski minimuma indirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.