BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,10
ALTIN 2.310,71
HABER /  GÜNCEL

Foça bombacılarına ceza yağdı!

Foça'da 2 askeri şehit eden, 25 kişiyi de yaralayan 2’si tutuklu 10 sanığa ceza yağdı.

Abone ol

İzmir'in Foça İlçesi’nde, dört yıl önce askeri servis aracına bombalı saldırı düzenleyerek 2 askeri şehit eden, 25 kişiyi de yaralayan, saldırı hazırlıkları yaparken kendilerini gören 3 kişiyi de başlarından vurarak öldürdükleri ortaya çıkan 2’si tutuklu 10 sanığa ceza yağdı.

Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasında tutuklu sanıklardan Yunus Çiçek, 6 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 359 yıl 8 ay hapis cezasına, Hasan Deliktaş’ı ise 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, 341 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

Menemen İlçesi’ne bağlı Maltepe Köyü’nde çiftçilik yapan Yusuf Kafalı (59), şoförü Zekeriya Toksuz (55) ve Bahri Şirin (46), 7 Ağustos 2012 tarihinde, tarlada başlarından vurulmuş halde sulama kanalında ölü bulundu. Jandarma olayla ilgili soruşturmayı sürdürürken, iki gün sonra, Foça’da Değirmenlik Caddesi’nde askeri serivis aracanı yönelik bombalı saldırı düzenlendi. 8 dakika arayla tahrip gücü yüksek iki bombanın uzaktan kumandayla infilak ettirilmesi sonucu er Özkan Ateş ile uzman çavuş Hakan Furkan Özmen şehit oldu, asker ve sivil toplam 25 kişi yaralandı. Bölgede yapılan araştırmada bulunan piller, kablolar, pet su şişesi üzerindeki araştırmada iki kişiye ait parmak izi çıktı.

Saldırıdan bir süre sonra Şanlıurfa’da, Suriye sınırında ateş açılan araçtakilerle çıkan çatışmada, terör örgütü PKK mensubu, ’Ahmet Bal’ kod adlı Burhan Bozkurt öldürüldü, Yunus Çiçek ise yaralı ele geçirildi. Bir polis memurunun şehit olduğu, bir uzman çavuş ile bir sivil vatandaşın yaralandığı çatışmada ele geçirilen biri ölü, 2 teröristin parmak izleriyle Foça’daki piller, kablolar ve pet su şişesi üzerindeki parmak izlerinin uyuştuğu saptandı.

Yunus Çiçek’in ifadesi ve diğer deliller ışığında Foça’daki bombalı saldırı ve üç köylünün öldürülmesi olayını gerçekleştirdikleri, yardım ettikleri iddiasıyla 7 kişi tutuklandı, 1 kişi serbest bırakıldı. Yargılama aşamasında 5 tutuklu sanık tahliye edildi.

Cumhuriyet Savcısının hazırladığı iddianamede sanıklardan Yunus Çiçek’e 29 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl, Hasan Deliktaş’a 25 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl, Şevket Rabindüz’e 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl, Şehmuz Rabindüz’e 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl, Faruk Kayli’ya 26 kez ağırlaştırılmış müebbet, Reşit Ertuğrul ve Kamil Solak ile tutuksuz sanık Ali Yapan hakkında da 16’şar yıl hapis cezası istendi. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava, özel yetkili mahkemelerin kapanmasının ardından Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Daha önceki celsede, terör örgütü üyelerini araçlarıyla Antalya’nın Kemer İlçesine götürdükleri iddiasıyla Karşıyaka 2. Ağır ceza Mahkemesi’nde ’terör örgütüne yardım etme’ suçundan yargılanan İsmail Avcı ve Kaysı Işık’ın dosyası bu davayla birleştirildi. Böylece davada yargılananların sayısı 2’si tutuklu 10 sanık oldu.

Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 27’incisi yapılan son duruşmaya tutuklu yargılanan Yunus Çiçek, Hasan Deliktaş, tarafların avukatları ile Foça Belediye Başkanlığı avukatı Kadir Korkmaz ve öldürülen çiftçi Bahri Şirin’in yakınları katıldı. Cumhuriyet Savcısı Alaattin Dokur mütalaasını tekrarladı. Savcı, tutuklu sanık Yunus Çiçek’in 29 kez ağırlaştırılmış ve 11 yıl, Hasan Deliktaş’ın 25 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl, tutuksuz sanıklar Şevket Rabindüz ile Şehmuz Rabindüz’ün 15’er yıl, Faruk Kaylı, Raşit Ertuğrul ve Ali Yapan’ın 21’er yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarını, sanık Kamil Solak, İsmail Avcı ve Kaysı Işık’ın delil yetersizliğinden beraatine karar verilmesini, talep etti.

Tutuklu sanık Hasan Deliktaş, Kürtçe tercüman eşliğinde yaptığı son savunmada "Avukatımla düzenli görüşme yapamadığım için savunmaya ilişkin bir hazırlığım yok. Bu yüzden bir şey söylemek istemiyorum" dedi. Deliktaş’ın avukatı Gurbet Uçar da müvekkilliğinin suçsuz olduğunu öne sürüp, beraatını ve tahliyesini talep etti. Avukat Uçar, "Kendisi uzun süredir tutukludur. Dosya bugün karara çıksa bile Yargıtay aşaması göz önüne alındığında 5 yıla yakın tutukluluk süresi geçecektir. Kaçma şüphesi bulunmamaktadır. Aile ile birlikteyken gözaltına alınmıştır" dedi.

Daha önceki ifadesinde suçunu kabul eden Yunus Çiçek de yine tercüman eşliğinde yaptığı savunmasında daha çok siyasi düşüncelerini dile getirdi. Mahkeme Başkanı Mümtaz Erdoğan karar için duruşmaya kısa bir süre ara verdi.

Mahkeme, 5 kişinin ölümü, 25 kişinin de yaralanmasıyla suçlanan tutuklu sanıklardan Yunus Çiçek’i 6 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 359 yıl 8 ay hapis cezasına, Hasan Deliktaş’ı 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, 341 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Diğer sanıklar Şevket Rabindüz ve Şehmuz Rabindüz’ü 15’er yıl, Faruk Kaylı, Raşit Ertuğrul ve Ali Yapan 3 yıl 9’ar ay hapis cezasına mahkum etti. Kaysi Işık, İsmail Avcı ve Kamil Solak beraat etti.

Ceza alan sanıkların avukatları kararı temyiz edeceklerini belirtti.