BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Florence kasırgasının dehşet görüntüsü NASA çekti ABD'lilerin ödü koptu

ABD Florence kasırgası sebebiyle olağanüstü günler yaşarken 4. seviyeye çıkan kasırganın NASA tarafından çekilen uydu görüntüleri tüyleri diken diken etti.

Abone ol

Florence kasırgası ABD'nin tüylerini diken diken ediyor. 3 milyon kişiyi elektriksiz bırakması beklenen kasırga Kuzey Carolina kıyılarını vurmaya başladı. Asıl etkisini yarın gösterecek olan Florence kasırgası hafif sayılan etkisiyle bile 400 bin kişiyi şimdiden karanlıkta bıraktı. Şehir merkezleri göle dönerken fırtınanın yıkıcı etkisi çok daha fazla olacak.

Şu anda Florence kasırgasının saatteki hızı saatte 175 kilometre. Ancak bu geceden sonra hızı daha da artacak ve önüne çıkan herşeyi yutacak hale gelecek. 

NASA yeni çekti Florence'ın şok karesi : Florence kasırgasının uydu görüntüleri ABD'lilerin neden bu kasırgadan bu kadar çok korktularını ortaya koyuyor. Aşağıdaki kareyi NASA yeni çekti.



ABD'nin doğu kıyısına yaklaşan Florence'ın uydudan çekilen aşağıdaki fotoğrafı, kasırganın dev boyutları hakkında fikir veriyor. Şimdiye kadar Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Virgina'da 1,7 milyon kişi tahliye edildi. 10 milyon kişinin durumu da kasırgadan etkilenebilecekleri kaygısıyla yakından izleniyor. 

750 bin evi yıkacak 170 milyar zarar olacak
Florence kasırgasının toplamda 10 milyon kişiyi etkilemesi bekleniyor. 170 milyar dolarlık hasara yolaçması beklenen kasırganın Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Virgina eyaletlerini yıkıp geçeceği tahmin ediliyor. Analiz şirketi CoreLogic yaklaşık 759 bin ev ve işyerinin etkilenebileceğini açıkladı.


3 milyon kişi karanlıkta kalacak
Enerji şirketleri de kasırganın bazı bölgelerde görünür gelecekte elektrik kesintilerine yol açabileceği uyarısında bulundu. Kuzey Carolina'daki bir enerji şirketinin yönetim kurulu başkanı "Bu sıradan bir fırtına değil, insanlar uzun bir süre, günlerle değil haftalarla ölçülebilecek bir süre elektriksiz kalabilir" dedi. Tahmini olarak 3 milyon kişinin karanlıkta kalacağı bildiriliyor.

Marketlerde raflar boşaldı


ABD'nin korkuyla beklediği Florence kasırgası 4. seviye bir kasırga olduğu için yıkımı da çok büyük olacak. Kasırga kategorisinde 4. seviye en güçlü kasırgalar için veriliyor. Kasırga sebebiyle ABD'de acil olmayan ameliyatlar iptal edilirken hastaneler felakete hazırlanıyor. Acil durum ilan edilen bölgelerde ise sağlık ekipleri, itfaiye ve kolluk güçleri hazır bekletiliyor. Bölgedeki insanlara sigorta poliçelerini yanlarında taşımaları yagmurluk ve yiyecek bulundurmaları çağrısı yapılıyor. Kızılhaç da en az üç günlük yiyecek, ilaç ve yedek pil alınması önerisinde bulundu.

Şu anda kasırganın rotasında Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Virgina eyaletlerinde tüm marketlerin boşaldığı, benzin istasyonlarında yakıt kalmadığı bildiriliyor.

Hayatlarının kasırgası olacak
Bir meteoroloji uzmanı, Florence'in Carolina kıyılarının bazı kesimlerinde yaşayanlar için "hayatlarının kasırgası" olacağını söyledi. Bir acil durum yetkilisi de kasırganın bölgeye "Mike Tyson'ın yumruğu gibi ineceğini" belirtti. Uzmanlar kasırganın merkezinde saatteki 130 kilometreyi bulabilecek rüzgarlar olacağını belirtirken, bazı uzmanlar da Florence'ın bölgeyi vuran gelmiş geçmiş en güçlü kasırga olacağını söylüyor.

Florence 2-3 gün kalırsa yandılar
Kasırga bölgede birkaç gün kalırsa, getirebileceği yağış miktarı sel felaketlerine yol açabilir. Ancak en büyük tehlike, deniz seviyesinde yaşamı tehdit edebilecek düzeydeki yükselmeler. Kuzey Carolina kıyılarında boyu 4 metreyi bulan dalgaların görülebileceği söyleniyor.

Tüm bunlar ayrıca, domuz dışkısı ve kömür külü gibi endüstriyel atıkların insanların evlerine girmesiyle eyalette bir çevre felaketi yaşanabileceği korkularını da artırdı.

Kasırganın bu animasyon görüntüsünü izleyin! Korkmakta haklılar:

ABD'ye felaket yağacak NASA çekti Florance 4. seviyede dehşet