BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,73
ALTIN 2.498,39
HABER /  GÜNCEL

Flaş iddia! Ankara seçimleri iptal oluyor!

Anayasa Mahkemesisi'nin gündeminde olan Ankara seçim sonuçları iptal mi edilecek? Son kulis bilgileri bomba...

Abone ol

İNTERNETHABER/ÖZEL İÇERİK

Geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş'ın yaptığı başvuru konusunda "ek belge" istemişti.

AYM'nin talebi Ankara'da bomba etkisi yaratmış, seçimlerin iptaline yönelik ilk işaret olarak yorumlanmıştı. Ankara kulislerden sızan son bilgilere göre ise AYM Ankara seçimlerini esastan görüşmeye başladı.  

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş ise yaptığı açıklamada yüksek mahkemenin YSK'dan seçimlere itirazlara ilişkin gerekçeli kararını istediğini açıklamıştı. Yavaş'ın seçim kampanyasının koordinatörü Suat Kınıklıoğlu ise "Biz de ek bir dilekçe verdik" diyerek bu haberi doğrulamıştı.

AYM KONUYU CİDDİ ŞEKİLDE İNCELİYOR

ESASTAN GÖRÜŞME NEDİR?

Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruda usuli herhangi bir eksikliğin olmadığı, davanın kabul edilebilirlik şartlarını taşıdığı anlamına gelmektedir. Bu aşamada dava konusu edilen talebin özü değerlendirmeye alınacak, temel hakkın ihlale uğrayıp uğramadığına ilişkin araştırma ve inceleme yapılacak, talebin özüne ilişkin karar verilecektir.

Kısacası, usuli eksiklik taşımayan başvuru esastan görüşülmeye başladığında, talep konusu işlemin hukuka uygun olup olmadığı, haklılığı, haksızlığı değerlendirilecektir.

30 Mart seçimlerinin ardından Yüksek Seçim Kurulu'na yaptıkları itirazda "20 bin belge" sunduklarına, ancak YSK'nın sadece birkaç saat içinde karar verdiğine de dikkat çeken Kınıklıoğlu, "YSK itiraz başvurumuz konusunda çok hızlı karar verdi. Anayasa Mahkemesi'nin başvurumuzu daha ciddiyetle ele alacağına inanıyoruz. Süreç devam ediyor" diye bir açıklama yapmıştı.

CHP İPTALE KESİN GÖZÜYLE BAKIYOR

AYM'nin önündeki dosyaya ilişkin iddialar da CHP kulislerini salladı.  AYM'nin dosyayı esastan görüşmeye belirten partililer, Ankara seçimlerinin iptaline kesin gözüyle bakıyor.  

ANKARA SEÇİMLERİNDE NE OLMUŞTU?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda seçimler sırasında oyların sayılması, oyların tutanaklara geçirilmesi ve tutanak birleştirme işlemleri sırasında çok sayıda usülsüzlük yapıldığı iddiasını ortaya atan CHP, YSK’ya Ankara Büyükşehir belediyesi başkanlığı seçiminin iptali için resmen başvuruda bulunmuştu. YSK'nın kararı reddinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

ANKARA SEÇİM SONUÇLARI 

ekran-resmi-2014-06-06-11.34.18.png

ekran-resmi-2014-06-06-11.34.34.png