BIST 9.569
DOLAR 32,46
EURO 34,50
ALTIN 2.474,52
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Fizy'nin Türkiye erişimi durduruldu

Uluslararası internet markalarından Fizy.com'a Türkiye'de erişim, Mü-Yap'ın başvurusu üzerine mahkeme tarafından engellendi.

Abone ol
Türkiye'nin uluslararası internet markalarından Fizy.com'a Türkiye'de erişim, Mü-Yap'ın başvurusu üzerine mahkeme tarafından engellendi.
Dünyada en çok tanınan Türk internet markalarından Fizy.com, TC Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığının 17.12.2010 tarih ve 2010/93 sayılı kararı gereği Basın Muhalefet Kanununa aykırı yayınlar yaptığı gerekçesiyle engellendi.
Erişime kapatma kararı, Mü-Yap tarafından korunmakta olan eserlerin telif bedelleri ödenmeksizin yayınlanmasına devam edilmesine istinaden yapılan başvuru sonucunda, Beyoğlu Basın Savcılığı tarafından verildi. Savcılığın 'önleyici tedbir' kararı ilgili makamlara iletildi.

CNBC-e canlı yayınında konuyla ilgili soruları yanıtlayan MYap Başkanı Bülent Forta, Fizy'de dinlenen şarkılar için firmayla 4 ay deneme süresini içeren uygun koşullu bir kontrat imzalandığını, ancak bu sürenin bitiminde firmanın yeni kontrata yanaşmayarak şarkılar için ödemesi gereken telifleri ödemediğini söyledi. Forta, "Türkiye'de çok sayıda müzik servisi var ve bunlar yasalar çerçevesinde telif ücretlerini ödüyor. Fizy'nin ödememesi gibi bir koşul sözkonusu değil" dedi.

Forta "Fizy ile bu karardan önce 7 ay içinde 20'ye yakın toplantı yaptık. 5 ayrı iş planı sunduk. Ama kendileri hiçbir plana yanaşmadılar... Fizy bize, şarkıları 100 liralık kullanırız ama 5 lira öderiz diyorlar. Bunu asla kabul edemeyiz" şeklinde konuştu. Ancak daha sonra Fizy'nin kurucusu Ercan Yaris, kişisel blogundan yaptığı açıklamada, Forta'nın sözlerini yalanlayarak, görüşmeler sırasında Mü-Yap'ın öne sürdüğü koşulları kabul ettiklerini ancak Mü-Yap yetkililerinin "telefonlara bile çıkmadığını" öne sürdü.
Yaris şu ifadeleri kullandı:

"Biliyorsun Fizy'de ziyaretçi memnuniyetini ön planda tutmaya çalıştık, çok reklam almadık. Buna rağmen açıldığımız hafta itibariyle Mü-Yap yetkilileri ile yasallaşmak için görüşmelere başladık ve sözleşme yaptık. Telif hakkımızı her ay ödedik.
"Geçtiğimiz günlerde sözleşmemizin yenilenme tarihi geldiğinden Bülent Forta ve ekibiyle birçok kez toplantı yaptık. "Ödediğiniz fiyattan artık hizmet veremeyiz, yeni fiyat bu" dediler. "Tamam" dedik. Fiyatı katlaya katlaya arttırdılar. Buna rağmen tamam dedik. Ardından 2 şart daha sundular. Tam verdikleri 2 şartı da kabul ettiğimizi söyleyecektik... ki..

"Telefonlarımıza çıkmadılar. Maillerimize dönmediler. Vakit geçirdiler.. Sonra bir gün çıktılar. Verdikleri 2 şartı da kabul ettiğimizi söyledik. Tamam biz size yönetim kuruluyla konuşup dönelim dediler.

"Ve yine telefonlarımıza çıkmadılar. Maillerimize dönmediler. Vakit geçirdiler. Sonra bir gün yine çıktılar. Yönetim kurulu verdiğiniz teklifi kabul etmedi dediler. (tüm yazışmalarımız kanıt niteliğinde mahkemeye sunulmak üzere saklanmaktadır. bu yüzden şu an için burada paylaşamıyorum. ama mahkeme sürecinde zaten hepiniz kanıtlardan haberdar olabileceksiniz)"

"Lütfen dikkat! Teklifi yapan Mü-Yap mıydı? Biz miydik? Biraz kafanız karışmış olmalı değil mi?"

Yaris, tüm yazışma ve belgeleri avukatları aracılığıyla mahkemeye sunarak erişim engelleme kararına itiraz ettiklerini belirtti.

Ünlü Mashable sitesi tarafından düzenlenen yarışmada finale kalan site eğer ödüle layık görülürse ilk kez kapatılmış bir site ödül almış olacak. Ödüller 6 Ocak 2011'de açıklanacak.
Fizy.com'un tüm dünyada günde ortalama 600 bin'in üzerinde ziyaretçisi bulunuyor.

Fizy'nin en önemli özelliği bir Türk markası olması ve başkalarının aksine yurtdışında değil
Türkiye'de servis vermeye devam etmesi.

Fizy'nin erişiminde yaklaşık 75 milyar mp3 olmasının yanı sıra 30 dilde hizmet verebildiği için artık dünya çapında bir Türk markası olarak tanınıyor. Site, aralarında New York Times'ın da bulunduğu çok sayıda ünlü yabancı basın kuruluşuna başarılarıyla haber olmuştu.