BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.300,70
HABER /  EKONOMİ

Fitch'ten dikkat çeken Türkiye açıklaması

Kredi derelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in yeni yayınladığı raporda Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirme dikkat çekti. Raporda Türkiye'de siyasi söylemin para politikası çerçevesine ilişkin riski artırdığı belirtildi.

Abone ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yayımladığı raporda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamaların haziran seçimleri sonrasında keyfi politika yapımı ve politika öngörülebilirliğinin baskı altına girmesi olasılığını gündeme getirdiğini savundu.

Raporda, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri haziran seçimlerinden sonra politika öngörülebilirliğinin baskı altına girmesi olasılığını gündeme getiriyor. Bu durumun, sıkı global finansal şartlarını Türkiye'nin büyük dış finansman ihtiyacının yarattığı kırılganlığı test ettiği bir zamanda meydana gelmesi muhtemel" açıklamaları yer aldı. Raporda ayrıca açıklamaların sadece para politikası için değil tüm ekonomi politikası için seçimlerden sonra daha az öngörülebilir olma olasılığını artırdığı vurgulandı. 

"KREDİ PROFİLİ ÜZERİNDE BASKI YARATIR"

"Türkiye'nin para politikası bağımsızlığında daha büyük aşınma, Türkiye'nin ülke kredi profili üzerinde daha da baskı yaratır" denilen raporda,  "Yaşanan son gelişmeler bizim TCMB'nin kurdaki zayıflığa yanıt vermeye istekli olduğu görüşümüzü değiştirmedi" değerlendirilmesi yapıldı. 

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

İngiltere ziyaretinde Bloomberg TV'ye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiyle ilgili soruya "Bir defa siz devlet başkanısınız. Halk para politikalarıyla ilgili konularda kimi sorumlu tutar? Bunu Başkan'a soracağına göre para politikalarında etkili olan bir Başkan görüntüsü vermeye mecburuz." diye cevap vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası yönetimi ile olan ilişkisinin ne şekilde devam edeceğine bir ilişkin bir soruya da, "Şu anda Merkez Bankası ile bir ilişkimiz var, bundan sonra da aynı istikamette devam edecek. Ülke yönetiminde yeni değiliz, görevi yeni devralmıyoruz ki; 16 yıldır ülkeyi aralıksız yönetiyoruz." şeklinde yanıt vermişti. Başkan olarak para politikalarında daha etkin rol oynayacağını kaydeden Erdoğan, küresel ölçekte para politikalarında uygulanan yönetişim ilkelerini Türkiye'de de uyguladıklarını ve uygulayacaklarını dile getirmişti.