BIST 9.080
DOLAR 32,46
EURO 35,09
ALTIN 2.324,05
HABER /  EKONOMİ

Fitch ve S&P sonrası dolar ne kadar çeyrek altın kaç TL?

Dolar ne kadar, çeyrek altın kaç TL sorularının yanıtları Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi sonrası merak ediliyor. 30 Ocak 2017 canlı dolar kuru ve altın fiyatları ile altın ve dolar yorumları haberimizde.

Abone ol

Fitch ve S&P'nin Türkiye'nin kredi notuna yönelik kararları sonrasında Merkez Bankası'nın likidite adımlarıyla dolar yeni haftaya düşüşle başladı. Bankalararası piyasada dolar 3,80'in altına indi.

İki kararın ardından dolar bankalararası piyasada dolar haftaya 3,86'nın üzerinde başladı. Merkez Bankası'nın swap ve likidite adımlarının desteğiyle dolar 3,80'in altına kadar geriledi.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeyin altına düşürürken, S&P de kredi notu görünümünü negatife çekmişti.

En düşük 3,7995'i gören dolar/TL'de günlük düşüş yüzde 1,5'i aştı.

Analistler, dolar/TL'de 3,8170 seviyesinin kısa ve orta vadeli teknik görünüm açısından önemli destek konumunda olduğunu belirtiyor.

Merkez Bankası 1 milyar dolar tutarında 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı. TL faizini yüzde 11'de tuttu. 

Piyasalar Merkez Bankası'nın likidite adımlarını takip etmeye devam ediyor. Yarınki enflasyon raporunda verilecek mesajlar da yakından izlenecek.

DOLAR ENDEKSİ GERİLEDİ

Dolar endeksi, ABD'de ekonominin tahmin edilenden daha yavaş büyüdüğünü gösteren veriler üzerine tahvil getirilerinin düşmesinin etkisiyle bir haftanın zirvesinden geriledi.

Fitch ve SP sonrası dolar ne kadar çeyrek altın kaç tl

GÖZLER FED'DE

ABD Başkanı Donald Trump'ın göçmenlere yönelik sınırlamaları ve ticaret konusunda koruyucu bir tutum takınabileceğine dair gelişmelerin yanında Japonya ve İngiltere merkez bankaları ile Fed'in çarşamba yapacağı toplantılara gözler çevrilecek. Fed'in faiz artışına yönelik mesajları yakından izlenecek.

DOLAR YORUMLARI DOLAR/TL 3.75 LİRAYA DÜŞEBİLİR

İntegral Menkul Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "S&P kararı sürpriz gibi görünse de zaten piyasalar üzerinde S&P’nin önemli bir etkisi bulunmuyordu. Fitch kararı ise beklenen bir gelişmeydi ve piyasalarda sürpriz etki yaratması geniş çevreler tarafından beklenmiyordu. Nitekim TL üzerinde ilk açılış olan Asya saatlerinde hemen hemen hiçbir etkisi olmadı" dedi.

Fitch konusunda belirsizliğin ortadan kalkmış olması, tahvil faizlerindeki gerileme ve borsadaki alımların kur tarafında da rahatlama getirdiğini belirten Turşucu, "Kur tarafında oynaklığın giderek azaldığını görmekteyiz. Bu olumlu bir gelişme. Önümüzdeki günlerde daha pozitif seyirler görülebilir. Dolar kurunda 3.85 seviyesinin altında seyirler oluşması durumunda 3.75 bölgesine düşme potansiyeli oluşabilir. Buna karşın 3.85 seviyesi üzerinde inatçı seyirlerin sürmesi zaman zaman 3.89-3.90 bölgesine ataklar görmemize neden olabilir" şeklinde ekledi.

ALTIN FİYATLARI

Altının gram fiyatı, haftanın ilk işlem gününde 148 lira seviyelerinden alıcı buluyor. Çeyrek altın 242 liradan satılıyor.

Dolar kurundaki yükselişin etkisiyle cuma günü 148,6 liraya kadar çıkan altının gram fiyatı, günü 148,10 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, bugün 147,62 liraya geriledikten sonra 148 lira seviyelerinde seyrediyor.

Kapalıçarşı'da çeyrek altın 242 liradan, cumhuriyet altını yaklaşık 1000 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı ise cuma günü ABD'de büyüme verisinin beklentilerin altında gerçekleşmesinin ardından 1.180,73 dolara kadar gerilese de haftayı 1.190,77 dolardan tamamladı.

Bugün Asya piyasalarında dolar endeksindeki düşüşün etkisiyle en yüksek 1.195,80 doları gören altının ons fiyatı, 1.190 seviyelerinden işlem görüyor.

ALTIN YORUMLARI

Uzmanlar, bu hafta altın fiyatlarında yükselişler görülebileceğini ifade ederek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor's (S&P) ve Fitch Ratings'in not kararlarının ardından piyasalarda şimdilik bir bozulma yaşanmadığını, döviz ve altın fiyatlarının haftaya sakin başladığını belirtiyor.