BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.407,74
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'yi uçuracak kredi notu! Flaş!

Fitch Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir'e yükseltti... Bu Türk ekonomisinin önünü açacak karar olarak yorumlanıyor.

Abone ol

Fitch, uzun zamandır beklenen not artırımını yaptı. 18 yıl sonra Türkiye notu ‘BB+’dan ‘BBB-‘ye yükseldi. Türkiye'nin notunu bir basamak artırarak 'yatırım yapılabilir' seviyeye yükselten Fitch, Türkiye'nin görünümünü ise 'durağan' olarak belirledi.


EKONOMİ PATRONLARININ YORUMLARI


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fitch tarafından alınan kararın yerinde olmakla birlikte gecikmiş bir karar olduğunu belirterek, ''Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer kararlarını daha fazla gecikmeden almalarını ümit ediyoruz'' dedi.

Babacan, Türkiye'nin kredi notunun bu seviyeye ulaşmasının kamu ve özel sektör kuruluşlarının uluslararası sermaye piyasalarına erişiminde yeni bir dönemin başlangıcı olmasının beklendiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da ''Geç kalmış hakkın teslimi ve tescilidir'' dedi.

SERMAYEYİ ARTIRACAK

Maliye Bakanı Şimşek de ''Kredi notumuzun yatırım yapılabilir seviyeye çıkması, ülkemize giren küresel sermayeyi de artıracaktır'' dedi.

 

Fitch, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyüme yolunda ilerlediğini belirtti. Ancak Türkiye'nin diğer yatırım yapılabilir ülkelere göre daha volatil olacağı da açıklamada yer aldı. Olumlu büyümenin Türkiye'nin notunu desteklediği de ifade edildi.

FITCH AÇIKLAMASI
 

Fitch açıklamasında, ''Ülke ekonomisinin yumuşak inişe doğru ilerlemesi, yakın dönem makro finansal risklerdeki iyileşme, kamu borcundaki azalış ve güçlü bankacılık sistemi'' gösterildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu, Türk ekonomisinin sürdürülebilir büyüme oranına kavuşacağına inandığını vurgulayarak, Türkiye'nin 2011 yılında ekonomideki ısınmayı takiben cari açığını ve enflasyonunu azalttığı ifade etti.

Fitch açıklamasında, ''Türkiye'nin güçlü ticari performansının da yardımıyla resesyon yaşamadan yeniden dengelenmenin başarılması ve işsizliğin 11 yılın en düşük seviyesine çekilmesi, Türkiye'nin ekonomik esnekliğine ve direncine işaret ediyor'' ifadesini kullandı.

PİYASALARA ETKİSİ 

Fitch'in not artırımı haberi ardından dolar kuru 1,80'nin altına indi. Kur 1,77'ye kadar geriledi. Döviz sepeti 2,03'e kadar gerilerken, euro kuru da 2,28'e kadar geriledi.

FITCH NİYE NOT ARTIRDI

Fitch not artırımında imzası olan uzman Edward Parker, CNBC-E'de bu sorunun yanıtını verdi. Parker şunları söyledi :

-"Artırımın sebebi Türkiye'nin kredi gücü. Borç oranının banka sektöründeki gelişmeler de bunu etkiliyor. Türkiye'nin cari açığı en zayıf yönü. Türkiye'nin daha dirençli olmasını ve daha güçlü bir bütçesi olmasını bekliyoruz. Yeni bir not artırımı beklemiyoruz bu sebeple sabit bir görünüm var karşımızda". 
 

ŞİMDİ DİĞER KURULUŞLAR BEKLENİYOR

Eczacıbaşı Varlık Yönetim Müdürü Arzu Odabaşı: gerçekten yatırım yapılabilir seviyeyi aşmış durumdayız. Uzun zamandır beklenen bir süreçti. Aslında baktığımızda beklentimiz yoktu. Bu artımı bugün yapıyor olması önemli. Şimdi diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından gelecek hareket önemli.

NOT ARTIRIMI NELER GETİRİR?

Bu Türk ekonomisinin geleceği açısından çok önemli bir karar. Türkiye'ye yabancı yatırımcı akımı olacak. Türkiye'deki yatırımlar değer kazanacak.  

Ancak yabancı yatırımcı girişleriyle birlikte dövizde hareketlenmeler olabilir. Merkez Bankası'na bu noktada önemli iş düşüyor. 

Uzmanlar "bugüne kadar olması gereken bir not artışıydı" yorumunda bulunurken, bunun devamının gelmesi gerektiğini vurguluyorlar. 

Günün esprili yorumu ise "Fitch, Fitch'liğini yaptı" şeklinde oldu.