BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,11
ALTIN 2.326,23
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Fındıkçı umudunu Çin pazarına bağladı

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, Çin pazarının iyi kullanılarak fındığının geleceğinin kurtarılabileceğine inandığını söyledi.

Abone ol

Necat Avcı yaptığı açıklamada, fındıkta kalıcı çözümler bulunması isteniyorsa geleneksel pazarın mutlaka dışına çıkılması gerektiğini kaydetti.

Bu anlamda Çin ve Hindistan gibi büyük nüfuslu ülkelerin öne çıktığını ifade eden Avcı,"Çin fındık için geniş bir pazar. Bizim hep iddia ettiğimiz bir şey vardı. Geleneksel pazarın mutlaka dışına çıkmamız gerekiyor.

Aksi halde bu dar pazar içerisinde çalışmalarımız, üretim alanlarımız genişlemesi pazar bulma sıkıntısını çok daha fazla artırıyor. Onun için Çin pazarının bizim için çok büyük önemi var" dedi.

Nüfusu yoğun olan Çin ve Hindistan'da son yıllarda beslenme alışkanlıklarının değiştiğini ve fındığın ön plana çıkartılarak avantaj sağlanabileceğini belirten Avcı,"Çin ve Hindistan gibi büyük ülkelerin beslenme alışkanlıkları değiştiği için büyük bir potansiyel haline geldi.

Fındığı bir eğlence aracı olarak kullanmaya başladılar. Bilindiği üzere Çin, Hindistan ve Japonya pirinçten başka bir şey yemezdi. Günümüzde bunların beslenme alışkanlıkları değişti. Onlarda artık fındık ve çikolatayı tüketiyorlar. Nüfusun çok yoğun olması nedeniyle bu pazarlar bizim için çok önemli. Fındığın gelecekteki kurtuluşu buralarda diye düşüyorum" diye konuştu.

Yıllardır konuşulan fındık borsasının Hamburg'da olmasıyla ilgili de görüşlerini açıklayan Avcı şöyle konuştu:"Aslına bakılırsa borsa çok önemli değil. Fındıkla önemli olan sürdürülebilir politikadır. Fındıktaki politikayı borsalar belirlemiyor. Satıcılar kendileri belirliyor.

Sonuçta nihai tüketicisi Hamburg'da olduğu için borsanın orada olmasının çok da büyük sıkıntısı yok. Fiyatın oluşumuyla ilgili bir sıkıntısı yok. Ama biz isteriz ki Ordu ve Giresun'da olsun. Elbette katkıları olacaktır. Ancak Türkiye'de olması fiyat oluşumuyla ilgili çok önemli bir şey değil.

Devlet olarak politikayı belirlersiniz, Hamburg'daki borsanın buna yapabileceği çok fazla bir şey yok. Siz devlet olarak ürününüzün arkasında durursanız borsa Hamburg'da olmuş Honkong'da olmuş önemi yok. Devlet olarak bunun arkasında durma zorunluluğunuz var. Sizin dünyada üretimde üstün olduğunuz ürünü korumak gibi bir misyonunuz var."