BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,71
ALTIN 2.412,65
HABER /  GÜNCEL

Financial Times Şemdinli'yi yazdı

Güneydoğu'da artan terör saldırıları sınırları aştı. İngiliz gazetesi Financial Times, çatışmaları sayfasına taşıdı.

Abone ol

Financial Times, hafta sonu PKK militanları ve Türkiye ordusu arasındaki çatışmaları bildirdiği haberinde, her iki taraftan da ölenlerin 22 kişiyi bulduğunu belirtiyor.

Gazete, PKK'lıların roketatar taşıdığına dikkat çekiyor.

Irak sınırında çatışmanın iki hafta önce başladığını ve son bir haftadır şiddetlendiğini aktaran Financial Times, ancak medyanın bölgeye sokulmadığı ve çok az resmi açıklamanın yapıldığı bir ortamda çatışmalara ilişkin eldeki bilginin muğlak olduğuna vurgu yapıyor.

Gazete, Hakkari bölgesindeki çatışmaların Türkiye hükümetinin Suriye'nin kuzeyinde nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu bölgeye ilişkin kaygılarını dile getirdiği bir döneme rastladığına dikkat çekiyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta Kuzey Irak'ın Erbil kentinde Mesud Barzani ile bir araya geldiğini hatırlatan Financial Times, iki tarafın ortak bir bildiri yayımlayarak Suriye'deki ''kaos ve istikrarsızlıktan duydukları rahatsızlığın'' altını çizdiklerini belirtiyor.

Fakat gazete, ortak bildiride bahsi geçmeyen bir noktaya dikkat çekiyor. Financial Times, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyulduğu yönünde bir noktanın ortak bildiride yer almadığını yazıyor.

Gazeteye göre Suriye'nin toprak bütünlüğünden bahsedilmemesi, Mesud Barzani'nin Kuzey Irak'ta olduğu üzere, Suriye'de de Kürtlerin ayrı bir bölgesel yönetim olarak belirmesine karşı olmadığını göstermek istemesinden kaynaklanmış olabilir.

Financial Times, Ahmed Davutoğlu'nun Erbil'den sonra resmi güzergahında yer almayan Kerkük'e giderek Iraklı Türkmenlerle buluşmasını Barzani'ye bir tepki olarak değerlendirenler olduğunu yazıyor.

Gazete, 75 yıl aradan sonra Kerkük'e ilk kez Türkiye'den bu düzeyde bir ziyaretin gerçekleşmiş olduğunu vurguluyor.