BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.423,85
HABER /  GÜNCEL

Filistinlilerden 64. yılında 'Nakba' anması

Bugün, binlerce Filistinlinin 'Nakba' yani felaket günü olarak andıkları İsrail’in kuruluşunun yıldönümünde çeşitli gösteriler düzenlemesi bekleniyor.

Abone ol

Bugün, binlerce Filistinlinin “Nakba” yani felaket günü olarak andıkları İsrail’in kuruluşunun yıldönümünde çeşitli gösteriler düzenlemesi bekleniyor.

İsrail’in kuruluşu üzerine yüzbinlerce Filistinli evlerini terketmek zorunda kalmıştı.

Muhabirlerimiz gösterilerde aynı zamanda İsrail cezaevlerinde bulunan Filistinli tutuklu ve hükümlülerin Nisan ayından bu yana sürdürdüğü kitlesel açlık grevine son vermelerinin de kutlanacağını bildiriyorlar.

İsrail, Filistinli tutuklularla, cezaevlerinde İsrail karşıtı eylemler koordine etmemeleri karşılığında, “idari gözaltı” ve hücre uygulamaları konusunda bazı tavizler vereceği konusunda anlaştı.

Açlık grevi, herhangi bir suçlama ya da yargılama olmaksızın gözaltı uygulamasını protesto etmek amacıyla başlamıştı.

Anlaşmanın, tutukluların aleyhine herhangi bir yeni kanıt ortaya çıkmaması durumunda tutukluluk süresinin uzatılmamasını öngördüğü bildirildi.

Tutuklu ve hükümlülerden ikisinin sağlık durumunun ağır olduğu haberleri geliyor.

Bilal Diyab ve Tahir Halahla'nın açlık grevi eylemi 70 gün önce başlamıştı.

Eylemci tutuklu ya da hükümlülerden herhangi birinin ölümü durumunda Filistinli grupların şiddet içeren protesto gösterilerine yönelmeleri İsrail ve Filistinli yetkilileri kaygılandırıyordu.

BBC'nin Kudüs'teki muhabiri Jon Donnison, anlaşmanın bu hükmünün İsrail açısından ciddi bir ödün anlamına geldiğine dikkat çekiyor.

Filistin yönetimi, ''idari gözaltı'' uygulamalarını BM'ye taşıyacağı tehdidinde bulunmuştu.

İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutuklu ve hükümlüler ayrıca hücrede tutulduklarından ve aileleriyle görüşme haklarından alıkonduklarını da söylüyorlar.

İsrail cezaevlerinde 5.000 civarında Filistinli olduğu tahmin ediliyor.